Locuiești lângă șosea, îmbătrânești mai repede. Vezi ce spun cercetătorii


Potrivit unui studiu recent, oamenii care locuiesc în apropierea unei artere foarte circulate sunt predispuși la apariția bolilor cardiovasculare și de rinichi și au un risc mai mare de deces.

Concluziile autorilor studiului se bazează pe cercetări asupra a peste 1.100 de pacienţi din zona metropolitană Boston, SUA, pacienţi care fuseseră internaţi în spital, în perioada 1999-2004, după ce suferiseră accidente vasculare cerebrale (AVC).

La internare, fiecărui pacient i-a fost măsurat nivelul de creatinină din sânge. Creatinina este un reziduu produs în cursul metabolismului muscular şi este îndăpărtată din corp cu ajutorul rinichilor, care filtrează sângele şi elimină, prin urină, substanţele nefolositoare. Eficienţa procesului de filtrare este măsurată prin aşa-numita rată de filtrare glomerulară (GFR).

GFR este, astfel, un indicator al sănătăţii rinichilor şi al eficienţei cu care funcţionează aceştia.

Jumătate dintre pacienţi locuiau la cel mult 1 km de o şosea principală, ceilaţi trăind la distanţe cuprinse între 1 km şi 10 km faţă de şosea.

După ajustarea contribuţiei altor factori, precum vârsta, sexul, grupul etnic, fumatul, afecţiunile medicale asociate, tratamentul pentru bolile de inimă şi nivelul economic al cartierului în care locuiau pacienţii, s-a constatat că aceia care locuiau cel mai aproape de şosea aveau cele mai scăzute GFR.

Cei care locuiau la doar 50 m de şosea aveau o GFR considerabil mai mică decât cei care locuiau la 1000 de metri de şosea - ca şi cum primii ar fi fost cu 4 ani mai în vârstă decât aceştia din urmă.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook