Miercuri 7 Decembrie

Laszlo Tokes a rămas fără "Steaua României". Judecătoria a decis retragerea distincțieiInstanța de judecată a decis retragerea distincșiei Ordinul Steaua României lui Laszlo Tokes, distincție pe care acesta a primit-o în 2009 de la Traian Băsescu, însă decizia nu este definitivă.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național "Steaua României" a decis retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes după ce a constatat, în cursul deliberărilor, o serie de aspecte temeinice, relevante, substanțiale și convingătoare care i-a dus la concluzia că Tokes a săvârșit, prin declarațiile sale repetate, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinul Național "Steaua României", se arată în motivarea publicată de Consiliul de Onoare.

"Prin declarațiile, inițiativele politice, atitudinile revizioniste și instigările la ură interetnică, domnul europarlamentar român încalcă în mod grosolan aceste principii, cerând — în disprețul Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și al obligațiilor sale de a le respecta, proteja și promova — constituirea unei 'regiuni' în care cetățenii români de etnie română (sau de altă etnie decât cea maghiară) să fie supuși, simultan, și voinței politice și juridice a unui alt stat 'protector' (dobândind, astfel mai multe obligații), în timp ce cei aparținând etniei maghiare ar dobândi doar o serie de drepturi în plus/privilegii. Astfel de manifestări — care definesc o atitudine politică discriminatorie și contrară spiritului Unional — nu doar că reprezintă fapte care îl dezonorează pe purtătorul însemnelor și creează prejudicii morale celorlalți membri ai Ordinului, dar sfidează și calitatea sa de europarlamentar român, situație pe care o sesizăm și Parlamentului European", se arată în motivarea citată de AGERPRES.

Tokes a numit Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național "Steaua României" drept o "comisie pesedistă", în ședința în care se discuta retragerea ordinului "Steaua României", și a insistat ca la ședință să participe avocatul său, în dezacord cu actele normative care reglementează activitatea consiliilor de onoare, potrivit motivării.

"La data de 20.11.2013, orele 16,00, Consiliul de Onoare s-a întrunit în ultima ședință dedicată soluționării cererilor de retragere a Ordinului Steaua României. Din păcate, și de această dată, Laszlo Tokes a manifestat rea-credință și un comportament complet necolegial, dezonorant. În fața membrilor Consiliului de Onoare, acesta a reiterat aprecierile sale ofensatoare la adresa acestuia, numind Consiliul o comisie pesedistă; definind activitatea Consiliului ca fiind o răfuială a șefului PSD și a șefului statului; numindu-i pe membrii Consiliului 'instrumente' ale unui partid politic și agenți antimaghiari", se arată în document.

În urma deliberării, Consiliul de Onoare, "constatând gravele prejudicii morale, civice și de imagine adus cavalerilor Ordinului Național 'Steaua României' prin faptele dezonorante care aduc atingere valorilor democratice ale României, valorilor și intereselor Uniunii Europene, relațiilor dintre națiunile și popoarele noastre, păcii și legalității internaționale, și care, totodată, dăunează bunei conviețuiri interetnice" a hotărât să propună, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea Ordinului Național "Steaua României" în grad de Cavaler, acordat lui Laszlo Tokes.

În document mai sunt amintite mai multe ale declarații ale lui Tokes de-a lungul timpului, considerate de sorginte "fascisto-horthistă, revanșarde și revizioniste, care, prin conținutul lor, prin metodologie și articulare, readuc în memorie campaniile regimului hortist din perioada de dinaintea Dictatului de la Viena".

Comentarii Facebook