La Croix: "PE SUB MANA", regula in Romania

Jurnalistii francezi cred ca Romania poate sa dea lectii de coruptie intregii Europe si ca in tara nostra coruptia este institutionalizata. Presiunea Uniunii Europene nu pare sa aiba vreun efect, titreaza cotidianul francez La Croix.

 

"In ciuda instrumentelor oferite de stat si de societatea civila antreprenorilor pentru a schimba sistemul, pe sub mana ramane regula aplicata", scriu jurnalistii francezi.

 

Acestia citeaza si un antreprenor francez, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, care spune ca "Prima data cand am facut o afacere cu administratia publica, mi s-a dat o intalnire in afara biroului pentru a ma obisnui cu traditiile".

 

Acestea nu sunt prea magulitoare pentru romani: spagile care vor ajunge la oficialii care se ocupa de caz si care sunt intre 15% si 20% din valoare de piata.

 

"Coruptia cu care se confrunta comunitatea de afaceri locala este, in principal, legata de administratie. Aceasta se produce atunci cand au loc licitatiile publice, dar si pentru obtinerea aprobarii administrative", mai scriu jurnalistii francezi. 

Comentarii Facebook