Miercuri 24 Aprilie

Kovesi, despre atacurile la DNA: Vizează ”îngenuncherea statului român, umilirea societăţii”

 

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susține că atacurile la adresa justiției nu sunt întâmplătoatre.

 

Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor, un festival în care inculpaţi condamnaţi, în care inculpaţi trimişi în judecată spun neadevăruri, spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. Acest atac nu este despre Kovesi vizează îngenuncherea statului român, vizează umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români”, a spus Kovesi, într-o conferinţă de presă.

 

Voi începe cu câteva precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public cu privire la modul de instrumentare a unor dosare pe rolul DNA Ploieşti. Am cerut colegilor de laPloiești un raport scris cu privire la stadiul dosarelor încare sunt implicate Mircea Cosma, Vlad-Alexandru Cosma şi Andreea Cosma”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

 

Şefa DNA a mai spus că La Ploiești au fost instrumentate mai multe cauze în care Mircea Cosma, Vlad Alexandru Cosma și Andreea Cosma au fost în calitate de martori și inculpați. ”Într-un dosar, Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Mircea Cosma, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Cauza a fost înregistrată la ICCJ prin sentință penală din noiembrie 2016, cei doi fiind condamanti: Cosma Mircea la 8 ani, Vlad Cosma la 5 ani. Acum dosarul este în apel, cu termen săptămâna viitoare, 19 februarie. Menționez că în această cauza cererile și excepțiile de camera preliminară, inclusiv cu privire la legalitatea administrații probelor, au fost respinse. Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse, s-a constatat definitiv în camera preliminară că probele au fost administrate legale”, a detaliat Laura Codruţa Kovesi.

 

Potrivit acesteia, aceşti inculpaţi care au făcut acuzaţii nereale în presă au invocat deja în față judecătorilor cereri și excepții, care însă au fost respinse.

 

Vlad Alexandru Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare. De multe ori, prezența sa a fost cerută de procurori, în special când a fost audiat că inculpat, dar de foarte multe ori, din proprie inițiativa, s-a prezentat și a formulat denunțuri cu privire la fapte de corupție. După pronunțarea sentinței de condamnare, care nu este definitivă, acești inculpați condamnați în prima instanța au început diverse demersuri pentru a obține un act care să îi ajute să primească o pedeapsă mai mică”, a mai spus şefa DNA.

 

Aceasta a mai spus că vineri, 9 februarie, persoane din anturajul acestor inculpaţi s-au prezentat la sediul DNA Ploiești şi au încercat să intimideze procurorii sub forma unor avertismente de difuzare în presă a unor înregistrări trunchiate de natură să compromită procurorii. "Procurorii nu au cedat pentru că știu că au respectat legea. Persoană care s-a prezentat vineri a făcut mai multe afirmații, extrem de relevante. A spus că duminică se iese pe televizor, să distrugă pe toată lumea, o să iasă un scandal fantastic, e ditamai regia făcută. Duminică seară au apărut exact acele situații descrise încă de vineri de persoane din anturajul inculpaților. Procurorii și polițiștii de la Ploiești nu s-au temut, iar inculpații au trecut la aplicarea planului și au devoalat propriile lor fapte de șantaj. Acesta e unul dintre motivele pentru care lui Cosma Vlad care era martor protejat într-un dosar i s-a ridicat protecția, pentru că și-a devoalat singur mărturia", a detaliat Laura Codruţa Kovesi, adăugând că procurorii din DNA nu falsifică probe şi că respectă legea.

 

Potrivit acesteia, judecătorii verifică dacă s-a respectat legea la administrarea probelor. ”Este în curs o verificare a Inspecției Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut? Am făcut ce prevede legea. Orice suspiciune de abatere se cercetează de Inspecţia Judiciară”, a mai spus şefa DNA.

Comentarii Facebook