Miercuri 24 Aprilie

Guvernul sustine schimbarea denumirii de rom in tigan

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale de rom in tigan, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane si pe practica internationala.

 

"Ne-am bazat pe recomandarile Academiei Romane si pe faptul ca in majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat pentru agentiei Mediafax surse ministeriale, la finalul sedintei de Guvern. "Primul-ministru a fost de parere ca, in acest caz, trebuie tinut cont de opinia Academiei Romane si, pentru a putea lua o decizie, a solicitat o informare suplimentara cu privire la denumirea oficiala a cetatenilor de etnie roma in statele membre ale Uniunii Europene", au declarat sursele citate.

 

O initiativa legislativa in acest sens a fost depusa de deputatul PDL Silviu Prigoana. Aceasta prevede ca in documentele emise de institutii cu referire la persoane de etnie roma/ tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de tigan/tiganca.

 

Si presedintele Traian Basescu declara ca s-a luat o decizie gresita atunci cand s-a decis schimbarea numelui de tigan in rom, care permite aparitia confuziilor intre romi si romani.

 

Mai multe organizatii civice au organizat la inceputul saptamanii un protest, nemultumite de intentia de a schimba oficial denumirea de rom cu cea de tigan.

Comentarii Facebook