Grafenul - primul material 2D din lume. Vezi ce proprietăţi uimitoare are


Doi cercetători de la Universitatea din Machester au fost au fost laureaţi ai Premiului Nobel, în 2010, pentru descoperirea unui material "minune".

Grafenul, cum este numit material descoperit de cei doi britanici, este cel mai mai subţire material dintre toate care există în Univers şi a devenit obiectul de studiu al oamenilor de ştiinţă din diferite domenii, datorită multiplelor întrebuinţări pe care le are.

La fel ca diamantul şi cărbunele, grafenul este compus în totalitate din carbon, dar spre deosebire de acestea, atomii de carbon ai grafenului sunt aşezaţi în fâşii bidimensionale, ceea ce face ca materialul să fie extrem de rezistent şi totodată flexibil, potrivit descoperă.ro.

Grafenul este cel mai subţire material identificat până acum – o "foaie" de grafen are o grosime de doar un atom, motiv pentru care oamenii de ştiinţă afirmă că este primul material 2D identificat de omenire, este un conductor de electricitate mai bun decât cuprul, fiind totodată de 300 de ori mai puternic decât oţelul şi având proprietăţi optice unice. O altă proprietate uimitoare a grafenului este densitatea sa.  Deşi este aproape transparent, grafenul este atât de dens încât nici heliul, cel mai mic atom de gaz, nu poate trece prin el.

"Proprietăţile superioare ale grafenului justifică supranumele de «material minune»", consideră Kostya Novoselov, profesorul care a izolat pentru prima dată acest material în 2004, alături de Andre Geim, la Universitatea din Manchester.

Datorită trăsăturilor extraordinare pe care le are, grafenul poate fi utilizat în foarte multe domenii. Profesorul Geim consideră că este imposibil de identificat cea mai promiţătoare schimbare pe care o poate provoca. "Gama posibilelor utilizări este atât de vastă şi se dezvoltă cu o asemenea viteză încât a ne concentra pe una singură ar însemna să subestimăm amploarea efortului ştiinţific în desfăşurare", a explicat laureatul premiului Nobel.

În electronică, grafenul ar putea fi folosit pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare. De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

Comentarii Facebook