Exploatarea de la Roșia Montană, revendicată de urmașul fostului proprietar

 

Urmașul unuia dintre proprietarii exploatării de la Roșia Montană revendică acum mina, confiscată de comuniști în 1948.

 

33% din asociaţie era deţinută de preotul Alexandru Cosma din Roşia Montană, iar acum fiul său, Nicolae Cosma, își cere drepturile.

 

Este traducerea legalizată la un act care mi-a fost eliberat în limba maghiară de către Arhivele Naţionale Hunedoara din Deva. Reiese, din actele pe care le prezentaţi, că Munţii Câlnic şi Corna, practic munţii cu zăcământ pe care se bate firma canadiană, sunt proprietatea acestei ascoiaţii miniere Patria. Chiar este subliniat că e vorba de o proprietate miniera. Din această proprietate minieră, 33,3% a aparţinut străbunicului meu care a fost şi ultimul director de la Asociaţia Patria, care a fost şi preot ortodox în Roşia Montană”, a spus Cosma la Realitatea TV.

 

Eu am încercat să fac toate demersurile ca să intru în posesia documentaţiei ca să dovedesc şi să revendic statului ceea ce practic mi se cuvine şi a fost al familiei mele de drept, confiscat în 1948 prin naţionalizare. Printr-o adresă de la Ministerul Finanţelor mi se spune că nu există niciuna act privind naţionalizarea Patria Roşia Montană. De zece ani jumătate de când sunt implicat în demersurile pe care le fac către instituţiile statului, ştiu că orice act păstrat în arhivare se păstrează în trei locuri diferite, tocmai ca să nu îi fie pierdută urma. Am fpcut o cerere către Arhivele Naţionale Alba. Acelaşi lcuru mi se spune că nu deţin acte”.

Comentarii Facebook