Dispare Schengen! Franta si Germania vor controale la frontierele interne


Franta si Germania vor sa reia controalele la frontiere timp de o luna in caz de lacune la o frontiera externa a spatiului Schengen, se arata intr-o scrisoare comuna publicata de AFP.

Scrisoarea este semnata de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, si de omologul sau german, Hans-Peter Friedrich, iar cei doi isi vor explica pozitia in cadrul unei reuniuni prevazute la 26 aprilie, la Luxembourg.

Scrisoarea vine dupa declaratiile sefului statului francez Nicolas Sarkozy, candidat la alegerile prezidentiale de duminica, care ar fi impartasite si de partea germana.

"Aplicarea Schengen este din 1995, sunt 17 ani. Saptesprezece ani si nu functioneaza", a spus in martie Sarkozy. "Avem nevoie de un mecanism de compensare pentru cazul in care un stat membru, in pofida ajutorului care i-a fost acordat, se dovedeste incapabil sa isi asigure obligatiile privind protectia frontierelor externe ale UE", subliniaza scrisoarea franco-germana.

Controalele la frontiere ar putea fi introduse pe durata a 30 de zile. "Dupa aceste 30 de zile, va reveni Comisiei Europene sa recomande Consiliului (care reprezinta Guvernele celor 27 de state) sa continue sau sa intrerupa controalele la frontierele interne", se mai arata in scrisoare.

Parisul si Berlinul intentioneaza astfel sa reduca rolul Comisiei care "si-a atribuit posibilitatea de a decide ea insasi reintroducerea temporara a controalelor la frontiere in caz de amenintare pentru securitatea si ordinea publica".

"Aceasta prerogativa tine de suveranitatea nationala (...) si este un punct care nu e negociabil", avertizeaza ei.

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen va fi discutata numai in luna septembrie.

Comentarii Facebook