Luni 6 Iulie

Deputat britanic: Românii nu știu să folosească telefoane mobile. Sunt buni numai la căpşuni

 

Muncitorii români şi bulgari ”nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor", a afirmat un deputat conservator eurosceptic britanic, Owen Paterson.

 

La conferința pe tema Brexit organizată de grupul eurosceptic Leave Means Leave la sediul Partidului Conservator din Birmingham, deputatul a spus evocat situaţii din perioada în care a fost secretar de stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, din 2012 până în 2014.

 

Cei mai supăraţi oameni pe care i-am întâlnit la Defra (n.red. -Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale) erau cultivatori de fructe şi legume afectaţi de neaplicarea Sistemului pentru sezonieri în agricultură care le permitea bulgarilor şi românilor să beneficieze de cazare şi mâncare pentru o perioadă limitată, în timpul sezonului, după care să revină în ţările lor. Este vorba de o activitate lucrativă calificată: te trezeşti, culegi căpşuni, nu ai voie să îi striveşti. Poate că (românii şi bulgarii - n.red.) nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor; britanicii noştri nu ar face-o”, a declarat deputatul Owen Paterson, citat de site-ul BuzzFeed.com, scrie Mediafax. 

 

Sistemul britanic pentru sezonieri în agricultură a fost suspendat în ianuarie 2014. Anual, circa 22.000 de est-europeni lucrau în acest sistem, dar Paterson a propus să fie angajaţi pensionari britanici în locul est-europenilor. ”Vom încerca să aducem mai mulţi pensionari britanici pentru culesul de fructe şi legume”, a afirmat Paterson la o întrunire a coaliţiei guvernamentale britanice, potrivit unei cărţi scrise de David Laws, un politician liberal-democrat.

Comentarii Facebook