Degringolada in invatamant: unii profesori au primit cresteri salariale de 33%, altii nu au primit nimic

Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca bugetul pe acest an prevede majorarea salariilor profesorilor cu 17%. Unele scoli au dat insa majorari suplimentare de 33%, ceea ce a facut ca alte unitati sa nu aiba fonduri nici pentru cresterea de 17%.

 

"In anul 2008, prin Legea 221, s-a aprobat o majorare cu 50% a salariilor pentru personalul din invatamant. Aceasta majorare a salariilor a avut doua componente: una care a presupus o crestere cu 17%, care s-a acordat chiar din luna noiembrie 2008 si o a doua componenta care ar fi presupus o crestere de 33%, astfel incat sa se ajunga la acea majorare de 50% prevazuta de Legea 221/2008. In contextul inghetarii salariilor din sectorul bugetar ca urmare a crizei economice, componenta de crestere de 33% nu s-a mai acordat, iar Legea 221 a fost abrogata prin Legea salarizarii unitare. In aceste conditii, cand s-a elaborat bugetul pe 2010, au fost avute in vedere drepturile salariale ale personalului din invatamant cu acea majorare de 17%. In masa salariala prevazută prin bugetul de stat pentru anul 2010 au fost avute in vedere numai cresterile de 17% aplicate din noiembrie 2008", a declarat astazi Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor

 

El a spus ca Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei analizeaza situatia unitatilor in care profesorii nu au primit nici majorarea de 17% pentru a se suplimenta fondurile.

 

Autoritatile admit ca discrepantele salariale au aparut dupa o serie de sentinte judecatoresti, care le-au dat profesilor castig de cauza prin acordarea unor salarii majorate cu 50%, desi Guvernul a abrogat prin acte normative diferenta de 33%.

Comentarii Facebook