De maine, multe dintre remediile pe baza de plante din Romania vor disparea!

Potrivit unui directive a Uniunii Europene, nici un medicament naurist nu va mai putea fi comercializat de maine 1 mai, daca nu va fi certificat. Certificarea costa aproximativ 100.000 lei, asa ca multe vor disparea.

 

Banalul ceai de sunatoare, cu care romanii se trateaza de boli de stomac si de ficat, sau cel de paducel, folosit in popor pentru afectiunile cardiace, nu vor mai putea fi vandute decat daca trec de certificare, scrie Evenimentul Zilei.

 

De asemenea, nici suplimentele alimentare, gen spirulina sau lecitina nu vor mai putea fi comercializate fara certificare.

 

Dupa ce a constatat ca unele tratamente naturiste au efecte secundare, Uniunea Europeana a interzis comercializarea acestora fara certificare.

 

"E adevarat ca unele remedii naturiste folosite fara consultarea medicului au dus la probleme. Spre exemplu, sunt pacienti cu probleme de coagulare care si-au agravat starea folosind remedii gresite. Aceste situatii ar trebui reglementate. Insa cele mai multe dintre remedii au rezultate excelente si efecte secundare neglijabile. O balonare si atat, ceva de genul acesta. Sa ne gandim doar la faptul ca medicina naturista ofera alternative la antibiotice", a declarat pentru Evenimentul Zilei Corneliu Moldovan, director al Institutului National pentru Medicina Complementara si Alternativa din "Prof. dr. Florin Bratila", din Bucuresti.


Acesta a mai declarat ca, probabil, intr-un final, interdictia va viza doar medicamentele pe baza de plante noi introduse pe piata, intrucat cele care sunt deja pe piata au primit aviz din partea Ministerului Agriculturii.



El considera ca aceasta interdictie in UE va incuraja pacientii sa cumpere medicamentele naturiste de pe internet, iar riscul de a cumpara produse de proasta calitate creste.



Pe internet, 4 milioane de europeni au semnat o petitie prin care au cerut ca drepturile medicinei naturiste sa fie restabilitate.

Comentarii Facebook