De ce sunt benefice pentru organism dușurile reci


Majoritatea oamenilor consideră dușul, mai ales unul fierbite, drept o metpdă foarte bună de relaxare, însă oamenii de știință au arătat că dușurile cu apă rece au numeroase efecte benefice asupra sănătății, dar și asupra mediului.

Majoritatea persoanelor se feresc de dușurile cu apă rece, crezând că acestea ne predispun la boli.

Cu toate acestea, studiile au arătat că, spre deosebire de duşurile fierbinţi, duşurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apără organismul de boli. O altă cercetare efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă din Germania a arătat că scufundarea în apă rece permite organismului, de-a lungul timpului, să dezvolte o rezistenţă la forţele oxidative din trup, scrie Descoperă.ro.

Creşterea numărului de leucocite asociată duşurilor reci este atribuită reacţiei metabolice pe care corpul o are în urma şocului produs de contactul cu apa rece. Pe măsură ce corpul încearcă să se încălzească, rata metabolismului accelerează, activând sistemul imunitar şi eliberând astfel leucocitele în corp.

Un alt beneficiu al dușurilor reci îl reprezintă metabolismul mai activ. O rată metabolică mai mare înseamnă că trupul reușește să ardă mai multe calorii şi grăsimi, un lucru benefic pentru persoanele care vor să slăbească, în timp ce un alt studiu arată că expunerea prelungită la apă rece stimulează trupul să dezvolte un strat protector de grăsime pentru a preveni îngheţul şi hipotermia.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook