Marti 7 Februarie

De ce pot mânca unii oameni fără să se îngrașe? Vezi ce spun cercetătoriiNoua ”genă a grăsimii” descoperită de oamenii de știință din Canada și SUA ar putea ajuta la realizarea unui tratament împotriva obezității.

Gena respectivă, care codifică proteina IRX3, controlează metabolismul şi consumul de energie, iar cercetătorii au descoperit că şoarecii care au un deficit de 30% din această proteină sunt de obicei mai slabi decât ceilalţi, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de știință au descoperit că şoarecii care aveau un deficit din această proteină cântăreau mai puţin, deși mâncau la fel şi făceau la fel de multă mişcare ca ceilalţi şoareci de laborator.

În momentul în care au primit o dietă bogată în grăsimi, şoarecii cu deficit de IRX3 şi-au păstrat greutatea şi nivelul normal de grăsimi, spre deosebire de ceilalţi şoareci, care aproape şi-au dublat greutatea.

Totodată, celulele grase ale şoarecilor cu deficit de IRX3 erau mai mici, oamenii de știință observând că aceştia aveau un nivel mai crescut de celule grase brune, care ard celulele grase albe ce formează ţesutul adipos.

"Aceşti şoareci sunt slabi şi pierd în greutate în primul rând prin pierderea grăsimii. Ei sunt rezistenţi la obezitatea indusă de o dietă bogată în grăsimi şi au o abilitate mult mai bună de a procesa glucoza - astfel încât par să fie protejaţi împotriva formelor de diabet", a declarat profesorul Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.

Cercetătorii au realizat că "gena grăsimii" interacţionează cu altă genă, cunoscută sub numele de FTO, ce favorizează luarea în greutate, iar persoanele care au variante ale genei FTO produc mai multe proteine IRX3 şi au un risc mai mare de obezitate.

Oamenii de știință au reușit să demonstreze că asocierea dintre IRX3 şi FTO apare în cazul oamenilor, al şoarecilor şi al peştilor-zebră, ceea ce sugerează o legătură evoluţionistă între mai multe specii, care s-a format în urmă cu mii de ani.

"Informaţiile noastre indică, fără niciun dubiu, că IRX3 controlează masa corporală şi reglează alcătuirea corpului. Orice asociere între FTO şi obezitate se datorează influenţei genei IRX3", a explicat Marcelo Nobrega, de la Universitatea din Chicago.

Comentarii Facebook