De ce bărbații nu pot înțelege femeile. Vezi ce spun cercetătorii


Vechiul clișeu conform căruia bărbații nu le pot înțelege de nicio culoare pe femei a fost parțial dovedit de un nou studiu. COnform ultimelor cercetări, bărbații au probleme în a percepe emoțiile femeilor în ceea ce privește studierea ochilor acestora.

Studiul publicat în jurnalul PLOS ONE arată că bărbaţilor le era de două ori mai greu să descifreze emoţiile femeilor din imagini ce înfăţişau ochii acestora decât atunci când erau nevoiţi să înţeleagă emoţiile din ochii unui bărbat. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acele părţi ale creierului asociate emoţiei se activau mult mai mult atunci când bărbaţii priveau imaginile ce înfăţişau ochii de bărbat decât atunci când priveau ochii de femeie.

Acesta nu este primul studiu ce atestă că bărbaţii au dificultăţi în ceea ce priveşte „citirea” sexului opus şi înţelegerea emoţiilor şi gândurilor femeilor. De exemplu, un studiu a descoperit că bărbaţii tind să interpreteze acţiunile prietenoase ale femeilor drept aluzii sexuale.

Cercetările arată, totodată, că femeile apreciază bărbaţii care încearcă să le înţeleagă.

Pentru a verifica dacă bărbaţii au, într-adevăr, probleme în citirea emoţiilor femeilor, Boris Schiffer, un cercetător de la LWL-Universitätsklinikums din Bochum, a studiat alături de colegii săi 22 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, ce aveau o vârstă medie de 36 de ani. Voluntarii au fost aşezaţi într-un aparat fMRI, ce foloseşte fluxul sangvin pentru a măsura activitatea cerebrală.

Apoi, cercetătorii le-au cerut bărbaţilor să privească imagini ce înfăţişau în total 36 de perechi de ochi, jumătate provenind de la bărbaţi şi cealaltă jumătate de la femei, şi să ghicească emoţia pe care o simţeau persoanele din imagini. Bărbaţii alegeau unul din două cuvinte (de exemplu neîncrezător sau înfricoşat) pentru a descrie emoţia surprinsă în ochii din imagine. Fotografiile cuprindeau emoţii pozitive, neutre şi negative.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii petreceau mai mult timp în cazul imaginilor ce surprindeau ochi de femeie şi aveau mai multe probleme în a identifica emoţia corectă.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook