Joi 8 Decembrie

Dana Nălbaru: ”Am retras-o pe Sofia de la școală. De tot”

 

Dana Nălbaru și soțul ei, Dragoș Bucur, au decis să își retragă fiica de la școală și să urmeze un sistem home schooling.

 

”Ne-am lovit de prejudecati si stim ca e abia inceputul unui lung sir de provocari atat din partea societatii cat si din partea necunoscutului care ne asteapta. Dar nu ne temem. Suntem impreuna, toti trei, in aceasta decizie si e una asumata.

 

Am retras-o  pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem home schooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am “facut temele” inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura. Sunt sigura ca vor fi si momente dificile, dar am incredere in noi, ca echipa si, unde-s doi puterea creste, nu-i asa?”, a spus fosta cântăreață.

 

Ce m-a determinat pe mine sa iau aceasta decizie? Ea. Potentialul ei. Mi-am dat seama ca sistemul de invatamant, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie sa demonstreze in fata altora ca si cat stiu, ca si cat au invatat, este depasit de vremurile pe care le traim. Nu consider ca a invata e un lucru gresit, dimpotriva, cred ca este esentialul pentru a avea o viata frumoasa. Consider, insa, ca felul in care invata copiii in scolile din ziua de azi naste in ei o gramada de frustrari care au darul de a le distruge frumusetea interioara. Am vrut ca ea sa nu piarda aceasta frumusete, sa o las sa se dezvolte in ritmul ei, sa capete incredere in ea insasi, sa inteleaga ca singur iti poti depasi limitele, sa invete sa faca in viata ceea ce ii place cu adevarat, sa nu-i fie teama niciodata sa o ia de la inceput, sa fie independenta, sa nu-i dicteze nimeni directia in viata… As vrea sa nu ii fie frica sa spuna nu, sa-i ajute pe ceilalti si sa se bucure de viata cu adevarat. Incerc sa nu proiectez (desi mi-e greu sa n-o fac) viitorul ei, ci sa o ghidez atunci cand are nevoie. O las pe ea sa-mi spuna sau sa ma faca sa-i inteleg nevoile si ma supun acestora. Pentru ca ea e alta persoana, cu alte nevoi decat ale mele, cu propriile trairi si alegeri. Cand scriu despre Sofia nu spun ca ceilalti copii sunt mai putin buni, ca e gresit a merge la scoala, nu lovesc in profesori sau mai stiu eu ce alte interpretari ar putea cei cu rele intentii sa dea. Spun ca EA nu s-a adaptat sistemului clasic de invatamant intr-un mod armonios si ca alegerea noastra are de-a face cu felul in care sistemul a afectat in sens negativ copilul NOSTRU. Atat. Nu e mai mult. Nu e o lupta de convingere dusa cu nimeni ci o dorinta de a ne ajuta fiica sa aiba o viata frumoasa si plina de lucruri bune”, a mai spus Dana.

 

Dragoș Bucur a recunoscut că anul acesta fiica lui a avut cel mai elaxat început de an școlar. ”Ieri, în prima zi de ne-școală Sofia a făcut primul curs de scenaristică, a stat 2 ore în față calculatorului făcand matematică și altă oră jumătate invătand programare pe calculator la cursurile online Khan Academy”, a spus actorul, conform viva.ro.

 

Sofia a mărturisit că a crezut inițial că este o glumă, mai ales când a aflat că va urma cursuri care îi plac: karate, robotica, skateboard, dansuri, chineză, engleză, scenaristică, pictură și multe altele.

 

În prima zi de scoală, Sofia a avut scenaristică, unde a petrecut două ore foarte interesante.

 

Dupa ce am ajuns acolo au urmat două ore super în care mi-am dezvoltat scenariul (o să fac un super film) și am discutat tot felul de lucruri pentru că sunt curioasă să știu cum să îl scriu. După o zi ÎN CARE M-AM ȘI JUCAT am făcut o seară de lectură, cu vecină mea Măria, în timpul căreia am povestit despre unele cărți pe care le-am citit”, a relatat tânăra.

Comentarii Facebook