Cum trebuie tratate de fapt durerile de spate


Mai mult de o treime din persoanele care acuză dureri ale articulațiilor și ale coloanei vertebrale recurg la repausul la pat, însă mai mulți fizioterapeuți au ajuns la concluzia că nu ar trebui să facă asta.

Specialiștii susțin că repausul la pat reduce mobilitatea, întârzie accesul la tratament și prelungește timpul de vindecare.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie pe un eșantion de 1.000 de ersoane, cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, ce acuzau dureri de spate, 35% dintre aceștia sunt de părere că repausul la pat este soluția cea mai bună.

Persoanele mai tinere sunt mai predispuse la dureri la nivelul gâtului şi al umerilor, ca urmare a faptului că petrec peste 6 ore pe zi aplecate în faţa unui ecran de computer. Dintre cei mai vârstnici, peste 50 de ani, 99% suferă de dureri lombare. Femeile sunt mai afectate de dureri articulare decât bărbaţii, o treime dintre ele plângându-se că au probleme cu genunchii, comparativ cu 20% dintre bărbaţi, scrie Descopera.ro.

Pentru toate aceste probleme, repausul la pat nu este soluţia potrivită, spun cercetătorii. Mult mai indicate sunt fizioterapia şi exerciţiile fizice de recuperare.

Fizioterapeutul Paul Hobrough explică:

Oamenii ajung să fie prinşi într-un cerc vicios, deoarece lipsa de exerciţiu nu numai că sporeşte durerile şi înţepeneala, dar duce şi la atrofierea muşchilor. Aceasta, la rândul ei, poate conduce la creşterea în greutate, ceea ce afectează şi mai mult articulaţiile deja dureroase.

Prevenirea, tratamentul început de timpuriu şi urmărirea în continuare de către un specialist pot fi de mare ajutor în rezolvarea problemelor.

Studiul, finanţat de Simplyhealth Advisory Research Panel (ShARP), a arătat că persoanele sub 40 de ani sunt mai înclinate să recurgă la fizioterapie, comparativ cu cele de peste 40, iar în rândul celor de peste 50 de ani, analgezicele sunt tratamentul cel mai mult utilizat, folosit de 63% dintre respondenţi.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook