CSM sesizează CCR în cazul modificării Codurilor și a Grațierii

 

Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) pentru existența unui conflict între puteri.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat ședința de urgență a Consiliului Superior al Magistraturii și a afirmat că este mulțumit de solidaritatea din sistemul de justiție. Șeful statului a spus că Guvernul trebuie să dea socoteală pentru modul în care a procedat în privința adoptării OUG pentru modificarea Codurilor penale.

 

Am participat astăzi la ședința CSM, pe care am condus-o. Prezența mea aici la CSM se datorează faptului că avem o situație total neobișnuită. Guvernul a aprobat o ordonanță noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordine de zi și fără avizul CSM. Acum, pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM și pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, doamna președinte a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții. De asemenea, am constatat, în cursul ședinței, că toți membrii CSM sunt solidari cu președinta Consiliului Superior al Magistraturii. În consecință, vor discuta în continuare asupra acestor detalii. Eu plec mulțumit pentru că am putut să constat o solidaritate în interiorul CSM și, din discuțiile cu membrii CSM, am putut să aflu că, practic, întreg sistemul este de partea CSM. Justiția în România este independentă, iar magistrații sunt indignați de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă”, a declarat Iohannis după ședința Consiliului Superior al Magistraturii. 

 

Șeful statului a susținut că Guvernul trebuie să înceteze să mai fugă de explicații și să dea socoteală pentru modul în care a procedat: ”Din punctul meu de vedere, acest conflict instituțional este evident. Este important, în primul rând, să vedem că există acest conflict și să fie sesizată CCR, după care CCR are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ. Au fost foarte multe luări de poziție și multă lume a spus cu punct și virgulă că sunt acte normative cu dedicație, însă nu aceasta este problema. Problema este că în acest fel în care a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept. Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este și rămâne un stat de drept. Pentru asta sunt eu președinte și pentru asta fac acțiunile pe care le fac și le voi face în continuare. Guvernul va trebuie să explice public, pentru că este inadmisibil să fugă de presă și explicații. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat așa, și nu altfel”.

Comentarii Facebook