Miercuri 22 Septembrie

Csibi Barna revine în forță: ”Avram Iancu a fost un criminal!”

 

Extremistul ungur Csibi Barna a scandalizat opinia publică, având o serie de referiri nepotrivite la adresa lui Avram Iancu, Baba Novac, dar şi față de Ziua Naţională a României.

 

Eu am vrut să spun (n.red. - cu ultimul mesaj) exact ceea ce am scris pe afiș: eu sunt secui, mă simt secui și aș vrea ca, în cel mai scurt timp posibil, Ținutul Secuiesc să nu mai fie o parte a României. Dar eu m-am dus acolo nu pentru autonomie, care este practic imposibilă în orice context legislativ european, ci pentru dreptul la autodeterminare al secuilor, care este mult mai ușor realizabil. Mă gândesc la ceea ce se întâmplă în Catalunya, care nu e considerată de localnici Spania, sau în Scoția, care nu e considerată de scoțieni parte a Marii Britanii.

 

Această zi nu mă interesează absolut deloc. Practic, la 1 decembrie 1918, românii au obținut în primul rând dreptul la autodeterminare, adică exact ceea ce ar trebui să facă și poporul secuiesc. Dar ceea ce a fost ok pentru români, văd ca nouă, secuilor, ne este interzis”, a declarat extremistul, care nu regretă că l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu.

 

De ce să regret? Eu știam că dacă oamenii nu sunt șocați, în vreun fel, de ceva, nu reacționează. Românii, ca și secuii, nu se gândesc decât la mâncare, așa că trebuia să fac ceva care să atragă atenția. Dar Avram Iancu chiar merita să fie spânzurat, nu numai așa, la figurat! Păi, pentru crimele pe care le-au făcut el și cu tovarășii lui de arme, la Revoluția din 1848! Chiar Academia Română mi-a trimis, acum vreo trei luni, un răspuns la o adresă de-a mea, în care mă interesa adevărul despre cele petrecute atunci și în care instituția respectivă îmi confirmă părerea! În răspunsul ei, Academia Română vorbește de uciderea de către Avram Iancu a peste 100 de familii de maghiari în Abrud, Aiud și alte localități! Avram Iancu a fost un criminal, a făcut genocid! El și cu ceilalți, cu Papiu Ilarian, cu Ioan Axente Sever, cu Andrei Șaguna, care sunt considerați eroi de către români.

 

Ştiu că au existat probleme atunci, maghiarii se apără mereu spunând că acolo, la Ip şi Treznea, a fost de fapt o acțiune de înăbușire a unor activități de partizani, deci erau condiții de război. Dar de Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul, de ce nu se spune că a fost judecat pentru tâlhărie, că era un tâlhar ordinar!? Românii stau foarte prost cu istoria, vă spun eu, o interpretează doar cum și când le convine”, a mai spus Csibi Barna, pentru wowbiz.ro.

Comentarii Facebook