Condimentul ”minune” care face amintirile rele să dispară. Cum îți afectează creierul



Oamenii de știință au descoperit de curând că un condiment folosit foarte des în bucătăria indiană, curcuma, are efecte neobișnuite asupra creierului.

Curcumina, o substanţă din compoziţia acestui condiment, împiedică fixarea unor amintiri negative şi poate chiar să înlăture amintiri pre-existente legate de teamă.

Studiul a fost realizat pe şobolani de laborator, pe care cercetătorii de la City University of New York i-au învăţat să se sperie atunci când auzeau un anumit sunet; se presupune că imobilizarea bruscă este o manifestare a fricii la aceste rozătoare, potrivit Daily Mail, citat de descopera.ro.

Câteva ore mai târziu, când a fost emis acelaşi sunet, şobolanii care primiseră hrană obişnuită au „îngheţat” de frică, aşa cum fuseseră condiţionaţi; în schimb, şobolanii care consumase o dietă bogată în curcumină nu au mai manifestat acest comportament, ceea ce sugera că amintirile lor negative legate de frică fuseseră şterse.

Oamenii de știință speră ca această descoperirp să ajute la tratarea persoanelor cu probleme precum tulurarea de stres post-traumatic.

Amintirile se formează în creier prin stabilirea unor noi conexiuni între neuroni. Iniţial fragile, ele devin mai stabile prin includerea într-un sistem de stocare pe termen lumg – proces numit consolidare.

Când amintirile consolidate sunt retrăite, ele se destabilizează temporar, devenind ca nişte amintiri proaspete, pentru o scurtă perioadă de timp.

Cercetătorii consideră că este posibil ca efectul să se datoreze proprietăţilor antiinflamatoare ale curcuminei. Aceste procese sunt asociate cu o gamă largă de afecţiuni, de la alergii la Alzheimer şi boli cardiovasculare, depresie, anxietate şi stres postraumatic, dar joacă un rol şi în formarea amintirilor.

Comentarii Facebook