Joi 15 Aprilie

Cercetătorii au descoperit cauza unei boli care face 200.000 de victime anual


Oamenii de știință au reușit în sfârșit să afla care este cauza febrei tifoide,una dintre cele mai periculoase boli, cunoscută încă din Antichitate și care mai provoacă și în prezent aproape 200.000 de decese pe an.

Un grup de cercetători de la Universitatea Yale a dezvăluit adevărata cauză a apariției acestei boli într-un articol publicate în revista Nature.

Se ştia că boala esta asociată cu bacteria Salmonella typhi, dar specialiştii nu reuşiseră să înţeleagă ce anume face ca acest microb să devină atât de virulent şi să producă apariţia unor simptome atât de violente (febră foarte ridicată, (hemoragii interne, delir, diaree, încetinirea frecvenţei cardiace etc.), scrie Descoperă.ro.

Au descoperit, accidental, că virulenţa bacteriei se datorează unei strategii aparte: ea eliberează o toxină puternică, dar numai atunci când se instalează în interioul celulelor unui mamifer.

În mod normal, când oamenii de ştinţă caută să izoleze o toxină produsă de o bacterie, ei cultivă bacteria în laborator, în vase de cultură, apoi prelucrează cultura pentru a extrage diversele componente chimice şi a identifica toxina.

Însă bacteria Salmonella typhi nu produce toxina ei periculoasă atunci când este cultivată pe un mediu de cultură obişnuit, ci numai atunci când pătrunde într-o celulă, astfel încât toxina nu poate fi izolată folosind metodele obişnuite de laborator.

Din întâmplare, cercetătorii de la Yale studiau interacţiunea bacteriei S. typhi cu celulele umane (deşi nu căutau să izoleze toxina), aşa că au dat exact peste condiţiile în care care bacteria eliberează toxina. Aşa au putut descifra mecanismul acţiunii bacteriei, rămas misterios atâta vreme.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook