Cele mai bune 10 trucuri ca să mănânci puţin


După Sărbători, când ne-am obişnuit cu mese pline şi porţii mari de mâncare ţi-e greu poate să te dezveţi de acest obicei.

După mesele copioase din aceste zile de sărbătoare rişti să ajungi să te lupţi ră recâştigi silueta distrusă de fripturi şi prăjituri. Iată 10 trucuri care te vor ajuta să mănânci mai puţin fără o dietă strictă, potrivit foodstory.ro.

1. Foloseşte veselă mai mică  -  ni se pare logic ca atunci când farfuria este mai mică şi porţiile să fie mai mici. Americanii au simţit nevoia să facă şi un studiu care să confirme asta, iar în ianuarie 2012 îl publicau în Jurnalul Consumer Research. Un alt studiu făcut în 2006 arăta că un astfel de experiment nu avea niciun efect dacă persoana respectivă mânca singură. Mai pe înţelesul tuturor, este bine să ceri la restaurant o farfurie mai mică pentru mâncare, dar când mănânci singur acasă, te bazezi pe propria conştinţă să îţi dicteze când să te opreşti.

2. Foloseşte veselă în contrast cu nuanţele mâncărurilor - acelaşi studiu din ianuarie 2012, arata că până şi culoarea farfuriilor contează. Cu cât contrastul dintre culoarea farfuriei şi cea a mâncărurilor servite este mai mare, cu atât vom fi mai puţin tentaţi să consumăm în exces.

3. Alege o faţă de masă în acelaşi ton cu farfuriile - din acelaşi studiu menţionat anterior am aflat că până şi faţa de masă joaca un rol important în controlarea cantităţii de mâncare. Dacă este în aceeaşi culoare cu vesela, oamenii vor fi tentaţi să mănânce mai puţin.

4. Gustările de 100 de calorii - dacă găseşti gustări deja împachetate cât să îţi garanteze 100 de calorii, mergi pe mâna lor. Un studiu publicat în 2011 în revista Obesity a descoperit că persoanele care au la dispoziţie doar astfel de gustări au tendinţa de a consuma mai puţin cu 25% în comparaţie cu cele care au la îndemână o pungă mai mare de snacksuri.

5. Nu mânca în faţa computerului sau a televizorului - ambele îţi distrag atenţia de la mâncare şi te fac să consumi mai mult, arată un studiu publicat în 2007 în American Journal of Clinical Nutrition. Participanţii la studiu care s-au jucat “Solitaire” în timp ce mâncau au consumat de doua ori mai mult şi nu s-au simţit satui în comparaţie cu cei care nu aveau atenţia distrasă.

6. Nu ţine mîncarea la îndemână - tot ce e la vedere şi foarte aproape ne face să ne fie poftă şi să mâncăm mai mult, arată un studiu publicat în 2007 în Journal of Public Health. Participanţii au fost testaţi cu câteva bomboane plasate pe birou, în sertar sau la o distanţă de 2 metri de ei. Cei care aveau la îndemana bonboanele au mâncat cu 5 mai multe faţă de cei care trebuiau să se ridice ca să ajungă la ele.

7. Bea din pahare înalte - un studiu publicat în 2005 în British Medical Journal arata că oamenii au tendiţa să toarne cu 20-30% mai mult alcool în pahare mici decât în paharele înalte.

8. Mănâncă folosind o furculiţă mai mare - poate că sună ciudat, dar aşa arată un studiu făcut de cercetători americani în 2011.

9. Imaginează-ţi că mănânci felul preferat - nu îţi subestima imaginaţia. Un studiu făcut în 2010 şi publicat în revista Science arata că mâncăm mai puţin dintr-un fel de mâncare după ce, în prealabil, am făcut un exerciţiu de imaginaţie gândindu-ne că îl consumăm. Cercetătorii susţin că imaginându-ne o experienţă am putea substitui o parte din experienţa propriu-zisă.

10. Taie mâncarea în bucaţele mici - departamentul de psihologie al Univeristatii din Arizona, SUA, a realizat în octombrie 2012 un studiu care arata că dacă tăiem mâncarea în bucţi mai mici, ne putem păcăli creierul să creadă  că avem în faţă o cantitate mai mare şi, astfel, vom consuma mai puţin din ea.  Aplică metoda chiar şi pe sandvişuri, prăjiturele sau ciocolată.

Comentarii Facebook