Cea mai buna fotografie a Eclipsei de Soare din 4 ianuarie a fost facuta de un roman - VEZI FOTO


Fotografia unui roman, care prezinta un avion in eclipsa, a fost desemnata cea mai reusita fotografie a evenimentului astronomic de marti, 4 ianuarie, de revista Sky&Telescope.

Catalin Paduraru a surprins la Fundulea, la ora 10.29, un avion care zboara prin fata Soarelui in timpul eclipsei partiale de Soare.

Romanul urmareste eclipsele de circa 5 ani si sustine ca a fost norocos, intr-un interviu acordat Evz.ro.

"A fost noroc. E aproape imposibil de planuit. Poate daca te duci langa un aeroport atunci cand e o eclipsa si astepti un moment bun. Eu eram cu un prieten in masina, iar, inainte sa fac fotografia, chiar ma intreba care sunt sansele sa prinzi ceva trecand prin fata Soarelui. Eu i-am spus ca e imposibil. Nici acum nu imi vine sa cred.

Eram la aparat, declansam. La astfel de fotografii pui aparatul pe un trepied si faci 2-3 declansari la 2-3 minute. si, dupa fiecare expunere, ma uitam prin vizorul aparatului. Cand am vazut avionul am declansat prima data si apoi inca o data. A iesit aceasta imagine, surprinsa prin ceata. Daca eram mai atent, puteam sa prind avionul si in mijlocul Soarelui
", a povestit Catalin Paduraru.

 

 

"Vanatorul" de fenomene astronomice sustine ca a folosit pentru a realiza fotografia "un telescop (Vixen VMC110L), aparatul foto (Canon 40D) si un trepied. Si aici a fost ceva noroc. si ceva ciudat. Aparatul era legat de telescop printr-un tub adaptor. in mod normal, cand faci imagini astronomice prin ceata ai nevoie de un filtru. Eu am ales sa il dau jos. si totusi a iesit imaginea asta".

Catalin Paduraru este foarte mandru ca fotografia lui a fost aleasa de Sky&Telescope drept imaginea eclipsei Solare din 4 ianuarie.

"Ma astept ca imaginea sa apara si in galeria din revista tiparita. Nici nu ma gandeam ca o imagine a mea o sa apara acolo! Imi plac imaginile publicate de ei foarte mult. Am trimis-o si la NASA. Din punctul acesta de vedere, e cea mai spectaculoasa. Eu as pune-o pe locul 1 sau 2. O alta imagine care mi-a placut mult a fost una din timpul unei ploi de stele. Pe ea, se poate observa urma, dara luminoasa lasata de meteor", a mai spus Catalin.

 

Romanul a mai fotografiat in ultimii ani si alte fenomene astronomice, pentru care a primit laude. Intre imaginile sale favorite se numara o ploaie de stele din 2008, cand a surprins "dara unui meteorit".

 

 

Eclipsa de Soare de marti, 4 ianuarie, se va mai repeta in Romania numai peste patru ani.

Comentarii Facebook