Duminica 2 Octombrie

Ce culoare trebuie să aibă farfuriile pentru a putea slăbi mai ușor


În spitalele din Marea Britanie sunt folosite tăvile de culoare roșie pentru a putea combate malnutriția, însă un nou studiu arată că această culoare este cea mai nepotrivită.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au efectuat un nou studiu ce aduce noi informaţii despre efectele culorilor, dimensiunilor, greutăţii şi formelor tacâmurilor de mâncat, a farfuriilor şi a ceştilor asupra gustului perceput de oameni.

Printre rezultatele acestui studiu se numără şi descoperirea că elementele de culoare roşie tind să diminueze consumul de alimente.

Culoarea roşie ar putea fi folosită pentru persoanele care trebuie să reducă cantitatea de mâncare consumată, dar în mod cert nu ar trebui folosită în cazul celor subponderali”, scriu cercetătorii în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Flavour.

Spitalele britanice folosesc tăvi roşii pentru a permite asistentelor să identifice mai uşor persoanele care au nevoie de ajutor în procesul de hrănire.

Cercetătorii avertizează că „roşu pare să fie culoarea cea mai nepotrivită pentru indivizii care sunt încurajaţi să mănânce mai mult”.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au folosit tacâmuri de culori, forme şi greutăţi diferite pentru a măsura impactul acestora asupra gustului perceput de oameni. Experimentul a fost efectuat pe zeci de voluntari cu vedere bună care au mâncat acelaşi aliment.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, printre altele, că alimentele mâncate cu un cuţit păreau mai sărate decât cele mâncate cu lingura, furculiţa sau scobitoarea. De asemenea, alimentele păreau „mai scumpe” atunci când erau mâncate cu o linguriţă uşoară de plastic decât atunci când erau mâncate cu o linguriţă de plastic modificată să cântărească mai mult.

Cercetătorii afirmă că rezultatele s-ar putea datora reclamelor şi ambalajelor sau asocierilor personale pe care fiecare individ le creează cu anumite culori.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro.

Comentarii Facebook