Marti 4 Octombrie

Care este cea mai bună țară din lume? Vezi pe ce loc se clasează RomâniaConform unui sturiu realizat recent pe baza unor indici transmişi de ONU, Banca Mondială şi alte organizaţii internaţionale, cea mai bună țară din lume, prin prisma contribuţiilor aduse umanităţii şi planetei, este Irlanda.

Potrivit independent.co.uk, pentru alcătuirea acestei prime ediţii a topului, denumit "Good Country Index", ţările lumii au fost departajate în funcţie de 35 de indici diferiţi, transmişi de instituţiile citate.

Printre criteriile principale avute în vedere pentru alcătuirea topului general s-au aflat factori precum "Ştiinţă şi tehnologie", "Cultură", "Pacea internaţională şi securitate", "Ordinea mondială", "Planetă şi climă", "Prosperitate şi egalitate" şi "Sănătate şi bunăstare".

Primul loc în topul general este ocupat de Irlanda, iar podiumul este completat de Finlanda şi Elveţia. Topul 10 este completat de Olanda, Noua Zeelandă, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca şi Belgia.

România s-a clasat pe locul 65 în lume.

Ultimele clasate sunt țările afectate de război,precum Irak, Vietnam şi Libia, ocupă ultimele trei poziţii în acest clasament.

CU toate că Irlanda ocupă prima poziție, Europa de Nord este considerată a fi regiunea cu cea mai consistentă contribuţie colectivă adusă umanităţii şi planetei.

Statele Unite se află pe locul al 21-lea în topul general, iar experţii consideră că această ţară a fost "trasă în jos" de scorurile slabe înregistrate la criteriul "Pacea internaţională şi securitate".

Indexul a fost realizat sub coordonarea consultantului politic Simon Anholt, care este de părere că topul va schimba felul în care ţările vor face de acum înainte afaceri între ele, întrucât statele vor fi încurajate să se gândească mai mult la impactul global al acţiunilor lor şi mai puţin la interesul propriu.

Comentarii Facebook