”Boala cafelei”, afecțiunea care apare la tot mai multe persoane


Multe persoane glumesc despre faptul că ”sunt un zombie fără cafea”, însă cercetătorii susțin că aceasta este chiar o boală reală.

Un nou studiu realizat de profesorul de psihologie la Universitatea American, Laura Juliano, arată că multe persoane sunt atât de dependente de cofeină încât suferă simptome ale sevrajului şi nu pot reduce consumul de cofeină chiar dacă pot fi afectați de aceasta.

Aceste simptome combinate formează o afecţiune cunoscută sub numele de „tulburarea utilizării de cofeină” (Caffeine Use Disorder în limba engleză). Conform studiului realizate de Juliano, deşi cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent în cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolată şi în băuturi şi alimente „energizante”, specialiştii din domeniul medicinei nu au reacţionat prompt pentru a caracteriza consumul problematic de cofeină şi pentru a recunoaşte că anumite cazuri necesită tratament, informează Descoperă.ro.

Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social şi consumat pe scară largă, ce a fost integrat în obiceiurile şi în rutinele noastre”, afirmă Juliano.

Deşi mulţi oameni pot consuma cofeina fără a fi afectaţi, în anumite cazuri poate produce efecte negative, dependenţă fizică, afectează funcţionarea de zi cu zi şi poate fi greu de renunţat la consumul său, toate acestea fiind semne ale unei utilizări problematice”, explică Juliano.

Comentarii Facebook