Bilanțul pestei porcine în România: Peste 230.000 de animale au fost omorâte



Bilanţul pestei porcine a ajuns la proporții uriașe. Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, 12 judeţe au fost sau sunt afectate, iar numărul animalelor ucise trece de 230.000.

Pesta porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abator şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi, conform documentului transmis joi de ANSVSA.

În total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Cea mai afectată zonă este sud-estul ţării, unde boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci.

Pe 13 august au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, mai precizează ANSVSA.


Comentarii Facebook