Miercuri 24 Aprilie

Apa te face mai deștept? Vezi ce spun experții



Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință britanici, consumul de apă ajută la dezvoltarea performanțelor cognitive, cel puțin la anumite tipuri de teste.

Persoanele care au băut cel puţin 3 pahare cu apă (775 mililitri) înainte de a participa la o serie de teste cognitive au avut rezultate mai bune la un test care măsura viteza de reacţie, comparativ cu cei care nu băuseră înainte de experiment, iar efectul a fost deosebit de pronunţat în cazul celor însetaţi, scrie Descoperă.ro.

Oamenii de știință de la University of East London susțin că senzaţia de sete îi distrage pe participanţi, reducându-le capacitatea de concentrare, astfel afectându-le negativ timpul de reacţie. Rezultatele au fost publicate în Frontiers in Human Neuroscience.

Studiul arată că totuși, consumul de apă nu îmbunătăţeşte întotdeauna cogniţia, sub toate aspectele, iar cercetările viitoare vor trebui să clarifice acest aspect, lămurind de ce consumul de apă are efecte diferite în funcţie de tipul testului la care sunt supuşi participanţii.

Un posibil element de legătură ar putea fi hormonul numit vasopresină, care este corelat cu reacţia la sete, dar care este implicat şi în starea de atenţie şi alertă.

Studii anterioare sugeraseră că, la adulţi, deshidratarea poate reduce performanţele mentale, iat studii asupra copiilor arătaseră că simplul consum de apă poate îmbunătăţi memoria.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook