Algocalminul se poate elibera fara reteta pana la 1 aprilie

Algocalminul si celelalte medicamente care contin metamizol pot fi eliberate fara reteta pana in 1 aprilie, potrivit deciziei Agentiei Nationale a Medicamentului.

 

Decizia Agentiei Nationale a Medicamentului va intra in vigoare doar din data de 1 aprilie, a declarat pentru Mediafax Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. Potrivit ANM, producatorii mai au timp ca pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol, de la "medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)" la "medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie (P-RF)".

 

Decizia Agentiei Nationale a Medicamentului de interzicere a eliberarii fara prescriptie medicala are la baza un studiu, potrivit caruia metamizolul poate duce la aparitia unei boli grave, numita agranulocitoza. Aceasta se manifesta prin scaderea numarului de celule neutrofile din sange, ceea ce duce la scaderea imunitatii.

 

Din aceasta cauza, Agentia Nationala a Medicamentului a decis ca medicamentele pe baza de metamizol sa fie eliberate de la 1 februarie doar cu reteta de la medic. Cele 13 calmante sunt: Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Comentarii Facebook