Marti 11 Mai

Ai pisică? Vezi cum te poți lua o boală extrem de gravăOamenii de știință din Marea Britanie au documentat primele cazuri de contagiune de TBC. Două persoane au fost diagnosticate cu TBC activ, după ce intraseră în contact cu pisici anul trecut, când a existat o epidemie la pisicile din zona respectivă.

Alte două persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că au fost expuse infecţiei, dar că, în prezent, boala nu mai este activă în organismul lor. Specialiştii spun că transmiterea de la pisică la om a bacilului tuberculozei are loc foarte rar; totuşi, recomandă eutanasierea pisicilor bolnave de TBC, informează The Guardian, citat de Descoperă.ro.

Felinele implicate în aceste cazuri au fost infectate cu o tulpină a unei bacterii numite Mycobacterium bovis, care provoacă, de obicei, tuberculoză la vite, dar poate infecta şi alte animale, sălbatice şi domestice, precum viezuri şi pisici.

Microbul se poate transmite ocazional și la oameni. Sunt cunosct=ute mai multe cazuri în care oamenii s-au îmbolnăvit de la vite bolnave, iar în prima jumătate a secolului XX aceste cazuri erau încă frecvente în Europa. La ora actuală, sunt rare în ţările dezvoltate, în care sunt aplicate măsuri stricte de igienă în crescătoriile de vite, iar laptele este pasteurizat.

Cazurile recente arată însă că, pentru prima oară, transmiterea se poate face și de la pisică la om.

Deși riscul este unul mic, organizaţia Public Health England (PHE) recomandă, ca pisicile la care a fost confirmat diagnosticul de TBC să fie eutanasiate, deoarece altfel oamenii care trăiesc în contact strâns cu ele s-ar putea molipsi la un moment dat.

Comentarii Facebook