Agentia Nationala de Integritate nu mai este functionala

Agentia Nationala de Integritate (ANI) este nefunctionala, dupa ce, miercuri, in Monitorul Oficial a fost publicata decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea ANI.

 

ANI nu va mai putea face sesizari catre Parchet si nu va mai putea verifica modul de dobandire a averilor, ci va avea doar atributii de colectare a declaratiilor de avere, potrivit realitatea.net.

 

Parlamentul are obligatia ca in termen de 45 de zile de la aparitia deciziei sa puna in acord Legea de functionare a Agentiei cu decizia Curtii Constitutionale.

 

Curtea a constatat ca o parte din activitatile ANI au caracter jurisdictional. "Inspectorul de integritate - pe baza liberei sale aprecieri in administrarea probelor, printr-o procedura care nu respecta contradictorialitatea - decide ca o parte din avere este nejustificata si prin urmare, da un verdict, "spune dreptul" (iuris dictio), activitate permisa numai instantelor de judecata", se precizeaza in decizia Curtii Constitutionale.

 

Drept urmare, Curtea a decis in 14 aprilie ca o serie de prevederi ale Legii de functionare a ANI sunt neconstitutionale.

Comentarii Facebook