Miercuri 24 Aprilie

RESTRUCTURARE: Salariile scad cu 25%, pensiile cu 15%, ajutorul de somaj cu 15% - VIDEO

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca din acest an salariile bugetarilor, pensiile si ajutoarele de somaj vor fi reduse. Seful statului a spus ca si o parte din subventiile acordate de stat vor fi micsorate.

 

Presedintele a avut astazi intalniri cu liderii partidelor politice care sustin Guvernul si cu delegatia FMI. La sfarsitul acestor intalniri, Basescu a anuntat planul de restructurare a cheltuielilor bugetare.


"In primul rand este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%, iar pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in anul 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum", a spus Traian Basescu. Potrivit presedintelui, si salariul minim pe economie va fi diminuat, dar aceasta nu va scadea sub 600 de lei.

 

El a anuntat ca reducerea fondului de salarii va afecta administratia centrala, dar si pe cea locala, dar si unele institutii cum ar fi spitalele sau scolile.

 

Basescu a anuntat ca pensiile vor fi diminuate cu 15%. Potrivit sefului statului, pentru acoperirea cheltuielilor legate de pensii, la valoarea lor actuala, statul mai are nevoie de 500 de milioane de euro.

 

Tot presedintele a anuntat si reducerea ajutorului de somaj cu 15%, dar si a unor subventii acordate de stat. "De asemenea, se va proceda la reducerea masiva a subventiilor, iar banii recuperati din subventii, vor fi alocati tintit catre cei care in mod real au nevoie de sprijin financiar", a spus seful statului.

 

Presedintele a spus ca TVA si cota unica nu vor fi modificate si ca plata datoriilor statului catre firme este esentiala.

 

"Mizez pe solidaritatea macar a oamenilor politici din arcul guvernamental. Alternativa la acest program al increderii pentru Romania este introducerea imediata a cresterii fiscalitatii, ca solutie pentru a aduce bani la buget", a spus Basescu. El a facut apel si la liderii sindicali si le-a cerut romanilor sa aiba incredere ca Guvernul, presedintele si Parlamentul stiu ce au de facut.

Comentarii Facebook