Duminica 5 Februarie

5 sfaturi de la cei mai înțelepți oameni despre cum trebuie trăită viața


Doctorul Karl Pillemer de la Universitatea Cornell a făcut un studiu pe mai mult de 1500 de persoane cu vârste între 70 și 100 de ani, proveniți din medii variate, la cercetare fiind intervievați persoane casnice, antreprenori și chiar un pilot de avioane din al doilea Război Mondial.

În urma experienței sale, Pillemer a scris cartea “30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans”, în care a prezentat cele mai importante sfaturi prin care să îți trăiești viața, venite de la cei mai înțelepți oameni.

Iată care sunt cele mai importante subiecte tratate în carte:

1. Nu uita că viaţa este scurtă

Cercetarea lui a început cu o întrebare simplă: „Care sunt cele mai importante lecţii pe care le-aţi învăţat de-a lungul vieţii?”.

Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat şi a fost unanim: „viaţa este scurtă”.

2. Fă ceea ce îţi place

Deşi mulţi participanţi au trăit în vremuri grele din punct de vedere economic, ei nu sfătuiesc oamenii să îşi caute slujbe bine plătite, ci le spun să „facă ceea ce le place”.

„Pe baza acestei conştientizări acute a vieţii scurte, toată lumea a fost de acord că trebuie să găseşti o slujbă pe care să o iubeşti. Serviciul trebuie să fie ales pentru valorile lui intrinseci, pentru că viaţa este prea scurtă pentru a-ţi pierde chiar şi câţiva ani făcând ceva ce nu îţi place”.

3. „Tratează-ţi corpul ca şi cum vei avea nevoie de el 100 de ani”

Beneficiind de tehnologia modernă, dar neadoptând un stil de viaţă sănătos, nu înseamnă că mori mai repede, ci că reduci calitatea vieţii la bătrâneţe.

În loc să ofere sfaturi precum „mănâncă-ţi legumele”, „nu fuma” sau „dormi devreme”, participanţii la studiu au explicat că „este bine să îşi tratezi corpul de parcă vei avea nevoie de el 100 de ani”. Vârstnicii, înţeleg că, în contextul actual când tehnologia medicală este avansată - oamenii care au un stil de viaţă nesănătos, „se condamnă singuri la 20, 30 sau chiar 40 de ani e boli cronice”.

4. Cel mai mare regret al vieţii este acela că ţi-ai făcut griji degeaba

Atunci când au fost întrebaţi care este cel mai mare regret al vieţii lor, subiecţii nu au vorbit nici despre afaceri, nici despre dependenţe. În schimb aproape toţi au declarat că „şi-ar fi dorit să nu fi petrecut atât de mult timp făcându-şi griji”.

5. Rămâi fericit chiar şi în timpuri grele

O altă lecţie dată de subiecţii longevivi a privit responsabilitatea omului de a fi fericit. Tinerii sunt fericiţi condiţionat, însă experienţa de viaţă a acestor oamenii i-a învăţat că este mult mai bine să încercăm să fim fericiţi indiferent de cum merg lucrurile.


Sursa: Business Insider

Comentarii Facebook