Rețetă cu ”Varză a la Cluj”, mâncarea cea mai iubită în ”Inima Ardealului”


”Varza a la Cluj” este rețeta cea mai cunoscută din orașul de pe Someș și reprezintă cel ma bine orașul. 

Exista mai multe retete de varza a la Cluj, fiecare cu ingrediente si metode de gatire specifice. In general, Varza a la Cluj este o mancare traditionala din Romania, care se pregateste prin fierberea varzei impreuna cu carne de porc, ceapa, usturoi si orez, cu condimente si alte ingrediente la alegere. Fiecare familie sau regiune poate avea propria reteta de varza a la Cluj, care poate fi adaptata in functie de preferinte personale sau de ingredientele disponibile. Prin urmare, nu se poate stabili un numar exact de retete de varza a la Cluj.

Iata o reteta traditionala pentru varza a la Cluj:

Ingrediente:

1 varza mare

500 g carne de porc macra (grasime redusa), taiata cuburi mici

2 cepe medii, taiate marunt

4-5 catei de usturoi, zdrobiti

2-3 linguri de ulei

sare si piper dupa gust

1 lingura de boia de ardei dulce

2-3 linguri de orez

1 lingura de pasta de tomate

1-2 cani de apa

Instructiuni:

  • Taiati varza in fasii subtiri si opariti-o pentru 5-7 minute, pana devine moale. Scurgeti si lasati-o deoparte.
  • Incingeti uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu-inalt. Adaugati carnea de porc si gatiti-o pana devine aurie. Scoate-o din tigaie si lasati-o deoparte.
  • Adaugati cepele si usturoiul in tigaia ramasa si gatiti-le pana devin moi si aurii, aproximativ 5 minute.
  • Adaugati varza si amestecati-o bine cu cepele si usturoiul.
  • Adaugati boia de ardei, orezul, pasta de tomate si carnea de porc si amestecati-le bine.
  • Adaugati apa suficienta pentru a acoperi varza si acoperiti tigaia.
  • Fierbeti la foc mic pana cand orezul este fiert si apa a fost absorbita, aproximativ 30 de minute.
  • Condimentati cu sare si piper dupa gust.
  • Serviti varza a la Cluj calda, ca si garnitura sau ca si fel principal.

O altă rețetă:

Ingrediente:

1 varza mare, taiata fasii subtiri

500 g carne de porc afumata, taiata cuburi

2 cepe medii, taiate marunt

4 catei de usturoi, zdrobiti

2 linguri de ulei

1 lingura de paprika dulce

1 lingura de boia de ardei iute (optional)

2 linguri de faina

2 cani de apa

sare si piper dupa gust

Instructiuni:

  • Incingeti uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu. Adaugati cepele si usturoiul si gatiti-le pana devin moi si aurii, aproximativ 5 minute.
  • Adaugati carnea de porc afumata si gatiti-o pana devine aurie, aproximativ 5 minute.
  • Adaugati varza si amestecati-o bine cu carnea si cepele.
  • Adaugati paprika, boia de ardei (daca este folosit), sare si piper si amestecati.
  • Adaugati apa si acoperiti tigaia. Gatiti la foc mic pana cand varza devine moale, aproximativ 20-30 de minute.
  • In timp ce varza gateste, amestecati faina cu apa si adaugati-o in tigaie, amestecand constant. Gatiti pana cand sosul se ingroasa, aproximativ 5 minute.
  • Serviti varza a la Cluj calda, ca si garnitura sau ca si fel principal.

Altă o reteta de Varza a la Cluj:

Ingrediente:

1 varza mare, taiata marunt

500 g carne de vita sau porc, taiata cuburi

2 cepe medii, taiate marunt

2 linguri de ulei

2 linguri de pastă de tomate

2 linguri de faina

2 cani de supa sau apa

sare si piper dupa gust

Instructiuni:

  • Incingeti uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu. Adaugati cepele si gatiti-le pana devin moi si aurii, aproximativ 5 minute.
  • Adaugati carnea si gatiti-o pana devine aurie, aproximativ 5 minute.
  • Adaugati varza si amestecati-o bine cu carnea si cepele.
  • Adaugati pasta de tomate, sare si piper si amestecati.
  • Adaugati supa sau apa si acoperiti tigaia. Gatiti la foc mic pana cand varza devine moale, aproximativ 20-30 de minute.
  • In timp ce varza gateste, amestecati faina cu apa si adaugati-o in tigaie, amestecand constant. Gatiti pana cand sosul se ingroasa, aproximativ 5 minute.
  • Serviti varza a la Cluj calda, ca si garnitura sau ca si fel principal.

Comentarii Facebook