Știai că poți să slăbești în timp ce dormi? Câte calorii consumăm noaptea, în timpul somnului, şi cum se calculează rata metabolică


Dacă te-ai întrebat vreodată câte calorii arzi atunci când dormi, ei bine, răspunsul s-ar putea să te surprindă pentru că organismul nostru lucrează chiar și atunci când suntem în stare de repaus și când dormim. 

Beneficiile unui somn de calitate sunt binecunoscute medicilor și specialiștilor în somnologie. „Somnul este necesar pentru funcționarea normală a hormonilor corpului și a sistemului imunitar. Un creier lipsit de somn sau somnoros este un creier flămând. Lipsa unui somn de calitate ducel la creșterea în greutate”, spune Dr. Richard K. Bogdan, profesor la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud și cercetător al somnului, potrivit Today.com. 

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că un somn bun te ajută și să slăbești pe termen lung. Așadar, somnul poate fi mai important pentru pierderea în greutate decât credeai! Somnul este momentul în care organismul se regenerează, iar pentru a face acest lucru eficient se produc diverse transformări cum ar fi scăderea temperaturii corpului și încetinirea respirației. Caloriile arse au de-a face cu diverși factori cum ar fi greutatea, metabolismul, dar și durata somnului.

Câte calorii arzi în timp ce dormi?

Mai exact, o persoană consumă între 30 și 80 de calorii pe oră atunci când doarme, în funcție de rata metabolică bazală personală. Rata metabolică bazală se referă la energia necesară corpului nostru pentru funcțiile esențiale, cum ar fi reglarea temperaturii, refacerea celulelor, respirația și circulația.

La majoritatea persoanelor, rata metabolică bazală reprezintă aproximativ 85% din totalul caloriilor arse într-o zi în stare de repaus, restul de 15% reprezentând caloriile pe care le consumă creierul când arde glucoza pentru a o transforma în energie.  Pentru a îți face o idee aproximativă despre câte calorii are nevoie corpul tău în repaus în timpul unei perioade de 24 de ore, calculează-ți rata metabolică bazală.

Cum calculezi rata metabolică bazală RMB

Există o formulă după care se poate calcula rata metabolică bazală și anume:

  • RMB pentru bărbați = (10 x greutate exprimată în kilograme) + (6.25 x înălțime în centimetri ) – ( 5 x vârsta în ani) + 5
  • RMB pentru femei = (10 x greutate exprimată în kilograme) + (6.25 x înălțime în centimetri) – (5 x vârsta în ani) – 161

Beneficiile somnului in pierderea in greutate

În concluzie, somnul corespunzător aduce numeroase beneficii in procesul pierderii în greutate şi al menținerii unui echilibru ponderal şi, de asemenea:

  • Reduce predispoziția la mâncatul nocturn;
  • Accelerează rata metabolică;
  • Facilitează procesul de ardere a grăsimilor;
  • Ajută la luarea deciziilor alimentare corecte;
  • Încurajează controlul porțiilor;
  • Reglează apetitul alimentar;
  • Îmbunătățește autocontrolul.

Comentarii Facebook