Fenomenul astronomic uimitor, care va putea fi admirat pe cerul României! Când poate fi observată cea mai spectaculoasă „ploaie de stele” a anului


Unul din cele mai spectaculoase evenimente cosmice are loc în perioada aceasta, o ploaie puternică de stele numită ,,Geminide”.  Geminide este cel mai puternic curent de meteori al anului și produce constant peste 1.000 de meteori în noaptea de maximum.

Conform reprezentanţilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, vorbim, de fapt, despre un grup de meteori mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, iar majoritatea provin din constelaţia Gemini (Gemenii), de aici şi denumirea de „Geminide”.

Curentul de meteori Geminide este activ în perioada 19 noiembrie - 24 decembrie și atinge maximum în intervalul 13-14 decembrie când poate produce între 100 și 200 de meteori pe oră, în condiții ideale de observare, iar fenomenul va fi vizibil și în România, însă mai accentuat în seara de 14-15 decembrie.

Radiantul curentului de meteori Geminide se ridică pe cer la căderea serii și este singurul curent de meteori major care poate fi văzut activ peste 12 ore într-o noapte, beneficiind și de nopțile lungi de iarnă. 


Comentarii Facebook