Duminica 28 Aprilie

Cum se pot salva hainele care s-au micșorat în timpul spălării sau uscării? Iată care sunt sfaturile experților


Nu este un fenomen rar ca unele haine proaspăt spălate să intre la apă. Chiar dacă românii spală zilnic rufe, astfel de accidente se produc periodic. Ce se poate face pentru a ”salva” rufele care s-au micșorat în urma spălării? Specialiștii recomandă patru ingrediente pentru salvarea hainelor care s-au micit.

Pentru a evita, în primul rând, contracția hainelor, se recomandă citirea etichetelor țesăturilor de pe haine, spălarea hainelor în apă rece, uscarea la temperaturi scăzute și uscarea la aer. Acestea sunt toate modalități pentru prevenirea micșorării țesăturii hainelor. 

Cum se pot "salva" hainele care s-au micșorat la spălare

Există o modalitate de a restabili hainele la dimensiunea lor originală, inclusiv puloverele din lână. Ingredientele de care este nevoie sunt: jumătate de pahar de șampon, jumătate de balsam și jumătate de săpun cu două pahare pline de apă. Se amestecă ingredientele și se scufundă îmbrăcămintea micșorată. Este important de precizat că haina trebuie lăsată în apă între treizeci și patruzeci și cinci de minute, pentru ca fibrele țesăturii să se extindă. După, se scote haina și se stoarce din nou, iar apoi se clătește de câteva ori cu apă rece pentru a îndepărta săpunul. Ulterior, trebuie pusă pe un prosop uscat și să se întindă cât mai mult posibil, astfel încât să revină la dimensiunea inițială.

De ce se micșorează hainele?

Una din cele mai comune întrebări când vine vorba de spălat haine este de ce materialele, în special lâna, se micșorează, în timp ce alte țesături ies în stare originală impecabilă după o spălare?

Conform Asociației Naționale a Curățenilor, lâna conține un strat exterior de solzi. „Căldura, umiditatea și acțiunea mecanică fac ca fibra de lână să se micșoreze și marginile solzilor să se întrerupă, împiedicând fibra să revină la poziția inițială”.


Comentarii Facebook