Codul IBAN al unui card bancar: De ce este important și ce se întâmplă dacă îl află cineva


Într-o perioadă în care mai toată lumea aleargă după cumpărături pentru sărbătorile de iarnă, trebuie precizat că, în România, a crescut în mod semnificativ, în ultimii ani, numărul cumpărăturilor efectuate cu cadrul bancar. 

Un aspect extrem de important în ceea ce priveşte cardul bancar îl reprezintă codul IBAN

Codul IBAN este, de fapt, numărul unic de identificare al contului curent, acesta fiind denumit şi cod IBAN, adică International Bank Account Number. Codul IBAN a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăţilor interbancare.

Codul IBAN este alcătuite din mai multe caractere, cifre şi litere, numărul de caracter variind de la o ţară la alta. De exemplu, codul IBAN din România are 24 de caractere, iar codul IBAN din Franţa are 27 de caractere.

Cum obţin codul IBAN

În mod normal, în momentul în care deschideţi un cont la o bancă, automat vi se atribuie şi un cod IBAN pe care îl aflaţi în mod direct de la reprezentanţii băncii respective. Sunt avantajaţi cei care mizează pe Internet Banking sau Mobile Banking, pentru că vor avea codul IBAN întotdeauna la îndemână, în dreptul contului bancar.

În cazul în care uitaţi codul IBAN, puteţi solicita un extras de cont la bancă, la ghişeu. Prezentanţi un document de identitate, iar codul IBAN apare pe extrasul de cont pe care îl primiţi. Cei care au Internet Banking sau Mobile Banking pot solicita să primească pe email un extras de cont.

Ce se întâmplă dacă dau cuiva codul IBAN

Una dintre marile dileme ale celor care deţin un cont bancar este ce se întâmplă dacă dau cuiva codul IBAN. Ei bine, în principiu, nu se întâmplă nimic. Sau nu se întâmplă atâta timp cât persoane respectivă nu deţine şi alte detalii, cum ar fi numărul de card sau datele de pe actul de identitate.

Totuşi, specialiştii atrag atenţia că nu ar fi bine să dezvăluim date atât de personale, decât dacă este cu adevărat necesar, acesta putând fi, eventual, primul pas spre stabilirea unei fraude.   


Comentarii Facebook