Expoziție istorică la IPJ Cluj, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri FOTO



În cadrul IPJ Cluj a fost organizată, marți, 20 octombrie, o conferință specială menită să marcheze Centenarul, cu titlul ”Siguranța Cetățenilor și Bunurilor în Județul Cluj 1918-2018).

Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, dr. Ioan Drăgan, care au făcut o incursiune în timp, aducând în atenția publicului momentele care au marcat istoria țării noastre și a instituției Poliției. Lucrările prezentate în cadrul conferinței au fost următoarele: ,,Statul-Națiune, 1918-2018”, ,,Făurirea României Mari văzută în 3D: Democrație, Demnitate, Diplomație” și ,,Contribuții clujene la Marea Unire”.

Este vorba despre un eveniment organizat pentru a celebra, și din punctul nostru de vedere, Centenarul Marii Uniri. Este modul nostru de a marca acest moment de referință în istoria neamului românesc”, a declarat șeful IPJ Cluj, Mircea Rus.

De asemenea, cu sprijinul Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale, a fost organizată o expoziție cu documente originale, care privesc activitatea poliției din cele mai vechi timpuri (1949-Instrucțiuni de punere în aplicare a legii privind organizarea și funcționarea Miliției în Comandamentul Regional de Miliție Cluj, 1950-Album cu fotografiile hoților de buzunar, 1966-Materiale privind descoperirea și cercetarea accidentelor de circulație cu autori necunoscuți etc.).

Fără îndoială că o parte importantă a documentelor noastre sunt din administrație și ordinea publică. Suntem prezenți aici cu documente de la începutul instaurării Administrației Române pe teritoriul județului Cluj, sau județul Cojocna, cum se numea pe vremea aceea, și cu documentarea unor activități importante ale organelor de ordine până către zilele noastre. Este un omagiu pe care îl aducem acestei structuri importante ale administrației publice, un omagiu pe care îl aducem Centenarului”, a declarat dr. Ioan Drăgan, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Cluj.

Printre exponenții din cadrul conferinței s-a numărat și Valentin Manache, un membru al Asociației ROCOP, care se ocupî cu restituirea și recuperarea documentelor de poliție.

Am făcut această expoziție în memoria polițiștilor care au contribuit și ei la Marea Unire. Noi ne ocupăm de reconstituirea și recuperarea documentelor. La expoziție am venit cu acest panou cu insigne și legitimații de Poliție sau numere matricole folosite de-a lungul timpului. Acestea sunt rarități, deoarece legitimațiile și insignele se predau atunci când polițistul iese la pensie. O să maai vedeți la expoziție poze chiar de la Marea Unire din 1918 și chiar documente de la încoronarea Regelui, din 1921”, a precizat Manache.

Cea mai veche piesă a expoziției sale este o insignă din cadrul Prefecturii Poliției Capitalei, din anul 1872. De asemena, acesta a prezentat și o legitimație a unei polițiste din Cluj, din anul 1922.

 



Comentarii Facebook