Inspecţia Judiciară face cercetări după ce un procuror a amendat 2 polițiști care l-au oprit în trafic

 

Inspecţia Judiciară care cercetări în cazul procurorului care a amendat 2 polițiști care au avut tupeul de a-l opri în trafic. 

 

Alin Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, a confirmat că se fac verificări pentru a se vedea dacă au fost comise abateri disciplinare.

 

Mihai Laurenţiu Vasilescu, procuror din Slobozia, a amendat doi poliţişti cu câte 5.000 lei, acuzându-i că a întârziat la serviciu din cauza lor, după ce a fost oprit în trafic pentru că a depăşit viteza legală şi avea ITP-ul expirat. Plăcuțele de înmatriculare i-au fost reținute magistratului, iar acesta nu a mai putut ajunge la timp la locul de muncă.

 

Neaplicarea unei amenzi aspre ar crea un precedent periculos, facilitând nu doar autorilor, dar şi altor poliţişti de rea credinţă, prin puterea exemplului cu pretextul sancţionării unor contravenţii, comiterea unor abuzuri similare împotriva altor magistraţi, intimidarea magistraţilor sau, de ce nu, comiterea unor fapte similare împptriva oricăror cetăţeni, iar acest risc trebuie preîntâmpinat printr-o reacţie promptă. Dacă am admite concluzia contrară ar însemna să acceptăm, pe cale de consecinţă, ca orice poliţist rutier, cu pretextul sancţionării contravenţionale a unui magistrat, are posibilitatea nu doar să amendeze magistratul în cauză, dar şi să-l reţină pe acesta mai mult decât impun procedurile, în scop şicanatoriu, vindicativ, de batjocorire sau chiar în absenţa acestor scopuri, pe baza manifestării unilaterale de voinţa şi unor justificări ulterioare subiective, oprind, chiar temporar, magistratul de la exercitarea atribuţiilor judiciare, fără ca acesta din urmă să aibă vreo pârghie de sancţionare a poliţistului în cauză, ceea ce contravine flagrant rolului preeminent pe care legiuitorul l-a conferit magistraţilor, în salvgardarea ordinii publice şi apărării normelor sociale”, se arată în ordonanţa prin care poliţiştii sunt amendaţi.

 

Procurorul a fost amendat de polițiști cu 2.175 de lei şi l-ar fi ironizat pe durata cercetării pe care a făcut-o.

 

Ba mai mult, polițiștii au refuzat să îl ducă cu mașina de serviciu la Parchet, cu toate că aveau drum spre Slobozia. Autoturismul procurorului nu a mai putut circula după ce a fost depistat cu ITP -ul expirat. 

 

În edictarea acestor norme, legiuitorul nu a permis poliţiei rutiere să-şi aroge competenţe dincolo de sancţionarea contravenţiilor rutiere, cu atât mai puţin împotriva unui magistrat. (...) În acest context, ţinând cont de gravitate, aplicarea amenzii judiciare în cuantum maxim este o măsură strict necesară, menită să facă lucrătorii de poliţie în cauză să conştientizeze gravitatea faptei de a reţine un magistrat”, se mai arată în document.

Comentarii Facebook