Miercuri 24 Aprilie

Vești bune pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu ratele?


Ratele pentru credite au scăzut, la fel ca valorile principalilor indici, după care se raportează instituțiile bancare pentru creditele populației. Astfel, atât indicele ROBOR cât și IRCC au înregistrat valori mai mici în ianuarie 2021 față de luna decembrie a lui 2020 Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Ratele pentru credite se află în scădere

Români care au trecut prin emoții în 2020 din cauza situației generate de pandemie și în mediul financiar, au motive de bucurie la început de 2021. Ratele pentru credite s-au micșorat, după ce principalii indici ROBOR și IRCC au înregistrat valori mai mici în prima lună a acestui an, față de procentele lunii decembrie. Astfel, românii se vor bucura să descopere că data scadentă va anunța sume mai mici chiar și cu 200 de lei la credite. 

O analiză a valorilor ROBOR arată că indicele ajunsese la 3,18% în ianuarie 2020, în timp ce aceeași lună a lui 2021 înregistrează un procent de 1,79%.

Totodată, evoluția trimestrială a indicelui IRCC arată, de asemenea, o scădere importantă. În timp ce perioada ianuarie-martie acesta atingea 2,36% în primul trimestru al lui 2021, indicele valorează 1,88 de procente.

În ciuda faptului că ratele la bancă au scăzut în ultima perioadă, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Deși valorile ROBOR și IRCC au înregistrat descreșteri procentuale, acestea nu ar trebui să îi determine pe oameni să își achiziționeze un credit la bancă. Scăderile ar putea fi amăgitoare și ne-ar putea duce în situația de supraîndatorare.

Comentarii Facebook