Veste TRISTĂ despre autostrada Turda - Sebeș. Jurista e în concediu și pierdem un milion de euro pe săptămână

 

Autostrada Turda - Sebeș va rămâne fără finanțare, pentru că autoritățile nu sunt în stare să emită niște autorizații de construcție. 

 

Autostrada Sebeş - Turda este cel mai bun exemplu al incompetenţei autorităţilor. Pe primii 17 kilometri nu e nici acum autorizaţie de constructie, la 10 luni de la semnarea contractului, iar pentru o bucată din următorii 24 de kilometri ai şoselei, autorizaţia a venit abia în această săptămână.

 

Din păcate, ultimele două săptămâni s-au pierdut pentru că lipsea semnătura unei juriste din Ministerul Transporturilor, care era în concediu. Noi am estimat la un milion de euro pe săptămână valoarea lucrărilor care nu se realizează pe fiecare lot”, a spus Cătălin Drulă, vicepreşedintele Asociaţiei Pro-Infrastructură.

 

Lucrările sunt mai avansate la ultimii 31 de kilometri ai autostrăzii, unde gradul de execuţie este între 25% şi 40%, deşi şi acolo lipsesc diverse avize.

 

Iniţial trebuia în 2015 să se termine, s-a amânat cu un an pentru 2016 şi nu cred că mai putem să lungim prea mult. Până la urmă, noi avem nevoie de autostradă şi nu de explicaţii de ce nu se face”, a afirmat Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba, conform Digi 24.

 

La Câmpia Turzii - Târgu Mureş, unde avem patru din cinci contracte deja semnate, nu s-a putut face nicio absorbţie anul acesta din nişte motive birocratice. Proiectele astea nu sunt tratate ca nişte urgenţe naţionale. Ministrul Transporturilor, primul ministru ar trebui să se asigure că problemele semnalate de cei de dedesubt să fie rezolvate”, a mai spus Cătălin Drulă.

 

Lucrările care nu sunt terminate până la finele lunii decembrie 2016 vor rămâne fără finanțare europeană. ”Propunerea Ministerului Transporturilor pentru fazare, pentru proiectele care nu se termină în această perioadă, trimise la CE, este de 1,6 miliarde de euro. La ora actuală, POS-ul de Transport are 61% absorbţie şi are toate şansele de a termina peste 70% în decembrie”, a spus Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

 

Fostul Ministru Dan Șova anunța încă din mai 2014 că s-a semnat contractul pentru Autostrada Turda - Sebeș și că se va lucra. Investiția totală este de 500 de milioane de euro, din fonduri europene, mare parte, însă, vor rămâne necheltuite.

 

Pentru Autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş, CNADNR a stabilit care sunt constructorii la începutul acestui an, în luna ianuarie.

 

Lucrarea de 56 de kilometri, cu un cost total de 1,1 miliarde de lei, ar urma să fie finalizată într-un an și patru luni, depășind astfel termenul de 31 decembrie 2015, în care mai pot fi folosiți banii europeni. 

 

Finanțarea va fi făcută din fonduri europene, din exercițiul 2007 - 2013, prelungit până la data de 31 decembrie 2015. Dacă va fi depășit acest termen, finanțarea pentru lucrările care mai trebuie efectuate va fi suportată din bugetul de stat.

 

Până acum, nu s-a absorbit un euro pentru acest proiect.

Comentarii Facebook