Veste PROASTĂ! 51% produse româneşti vor fi, de fapt, produse din Ungaria şi Bulgaria

 

Legea care va obliga marii retaileri să aibă în vânzare cel pușin 51% din produse româneşti a tulburat puternic apele.

 

Vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Florin Căpăţână,  spus cp legea nu îi ajută pe producătorii români, pentru că obligă marile reţele comerciale să încheie contracte cu producători regionali, adică şi cei din Bulgaria şi Ungaria.

 

De asemenea, preţurile ar putea creşte, deoarece retailerii nu mai pot factura către producători anumite servicii precum logistică, marketing şi promovare.

 

În lege scrie că trebuie încheiate contracte cu producători regionali, nu cu producători din România. Producători regionali pot fi şi din Bulgaria, şi din Ungaria. Nu este specificat clar despre ce regiuni este vorba”, a afirmat Căpăţână, pentru News.ro.

 

Marii retaileri sunt obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare. Apreciem că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repecursiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali”, se arată într-un comunicat transmis de AMRCR la puţin timp după priomulgarea legii. 

 

Marii retaileri se plâng de noua lege și spun că marea problemă este că producătorii români nu pot satisface cerinţele din punctul de vedere al calităţii şi cantităţii.

 

Dacă mă duc la un producător de pepeni din Dăbuleni şi cer să-mi livreze rapid 20 de tone, el ar putea zice că da, dar ar putea importa din altă ţară. Unii nu pot satisface cerinţele marilor retaileri în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea”, a spus Căpăţână.

Comentarii Facebook