Taximetrele clujene vor avea plată cu cardul. Taximetriștii nu-s cei mai fericiți: Clienții să achite taxele bancare - VIDEO


Material de Horea Șoica

Primăria vrea ca din 1 ianuarie 2021 în toate taximetrele din Cluj-Napoca să fie POS -uri, pentru plata contactless a curselor. La dezbaterea de sâmbătă, 5 octombrie, pe tema noului Regulament de taxi, care va intra în vigoare la Cluj-Napoca de la 1 ianuarie 2020, taximetriștii au spus că acum este foarte greu de implementat acest sistem de plată și au atras atenția că, pentru fiecare POS, băncile percep o taxă lunară de 65 de lei, pe care trebuie să o achite clienții.

În Berlin, taximetriștii au tarife foarte mari și foarte bune, iar pentru plata cu cardul încasează în plus 1,5 euro. Scurt! Este afișat pe tariful de la Primărie... Nu am pretenția de 1,5 lei, dar măcar o taxă modică de 1 leu sau ceva, care să acopere taxele către bancă. Eu fără asta nu sunt de acord”, a spus o taximetristă.

Putem reglementa lucrul acesta și să corelăm la tarife nuanța aceasta. Când ajungem la tarife, putem corela lucrurile”, a spus primarul Emil Boc. Tarifele vor fi dezbătute după ce va fi aprobat noul regulament, tot în această lună.

Reprezentatul Universității Tehnice Cluj, cel care a făcut studiul pe baza căruia a fost realizat regulamentul de taximetrie, a spus că ”ar trebui luat în considerare că dvs., ca operator de transport, având aceste dispecerate și fiind reprezentanți ai celor 2.500 de taximetriști, puteți discuta cu băncile care pun la dispoziție aceste POS -uri, ca, ținând cont că există multe plăți, să renunțe la comision. Eu nu cred că băncile sunt ahtiate după acel comision”.

Dacă un client îmi solicită o plată cu cardul pe Eroilor, eu nu pot face acest lucru. O plată cu cardul din cauza sistemului impus de BNR durează un minut și jumătate pentru validare”, a spus Ioan Pugna, taximetrist clujean. Acest lucru l-a iritat pe Emil Boc, care a spus că el poate plăti cu cardul instant în autobuze și peste tot. ”Pentru că este un sistem integrat. Noi suntem 2.500 de operatori”, a adăugat Pugna, pentru a-l convinge pe Emil Boc că este dificil de implementat sistemul de plata cu POS.

Acum este taxă lunară de 65 de lei pentru un POS”, a mai spus un taximetrist, manager de dispecerat. ”Eu am două mașini și am POS de 3 - 4 ani. Am contract foarte bun cu banca, iar POS -ul trebuie să se conecteze la bancă, să elibereze bon. Durează un minut. Nu este sistemul integrat, în care să faci plata în 3 secunde. Eu trebuie să stau să elibereze bon”, a explicat un alt taximetrist. 

Mai avem un an și jumătate la dispoziție până la implementarea obligatorie a sistemului. Dacă vedem că sunt complicații, atunci aici suntem și discutăm”, a mai adăugat primarul Emil Boc. Taximetriștii au încercat din răsputeri să amâne cât mai mult introducerea obligativității plății cu cardul și au reușit să obțină clemență.

De la 1 ianuarie 2020, taximetriștii trebuie să înceapă să instaleze sistemele POS, iar de la 1 martie 2021 acest lucru este obligatoriu pentru a putea activa în Cluj-Napoca, s-a decis sâmbătă. Regulamentul de taxi mai trebuie să fie avizat și de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook