Stephen Elop, presedintele NOKIA: Productia de smartphone-uri nu este posibila la Jucu


Presedintele NOKIA Stephen Elop a declarat astazi, dupa ce a fost intrebat de ce nu se produc smartphone-uri la Jucu pentru a face fabrica rentabila, ca telefoanele inteligente se produc in alte locatii Nokia  si ca firma doreste sa le extinda tot acolo.

"Ceea ce a facut Nokia in domeniul telefoniei mobile este ca s-a adaptat schimbarilor, au fost mari mutari in ceea ce priveste modelul telefoanelor mobile si modelul furnizorilor si al clientilor care s-au mutat in special spre Asia. Rolul meu aici la Nokia este asigur ca ne miscam conform pietelor. (...) Telefoanele smartphone se fac in principal in fabricile nostre din Solo , Camaro si Reynosa, mai putin la Jucu ", a declarat Stephen Elop, presedintele Nokia.

1956 de angajati de la Nokia vor fi concediati, a anuntat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortelor de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

"Nokia se inchide. Informatia este oficiala din pacate. Cei 1.956 de oameni, angajati la Nokia, vor fi trimisi in somaj. Acest lucru inseamna ca rata somajului creste de la 3,3% pana la circa 4%. Nu este chiar un dezastru, dar va fi dificil", a spus Daniel Don.

Nokia le-a inmanat angajatilor la sedinta care a avut loc la fabrica joi dimineata o scrisoare prin care ii anunta ca le inceteaza contractul din luna decembrie.

Stimate angajat Nokia. Dorim sa impartasim cu dvs. cateva informatii importante, pe care va rugam sa le cititi cu atentie. Fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca veti continua sa fiti angajatul Nokia si sa fiti platit, pana la sfarsitul lunii martie 2012. Veti beneficia de un pachet compensatoriu pe care il vom comunica de indata ce vom finaliza consulturile. Pana la sfarsitul anului vom continua sa muncim. Pentru aceasta am decis sa asigur`m bonusuri suplimentare pentru dvs., in conditiile in care ne vom atinge standardele de eficienta si calitate, in acelasi mod ca si pana acum. Cele patru schimburi libere pana vineri (schimbul de zi), sunt platite integral. In cazul in care reporterii doresc sa vorbeasca cu dvs, puteti sa raspundeti intrebarilor legate de sentimentele dvs, dar pe de alta parte nu sunteti obligati sa vorbiti. Totusi, nu puteti impartasi informatii confidentiale legate de companie", se arata in scrisoarea publicată exclusiv de Știri de Cluj.

Nicoară, omul care a negociat venirea Nokia la Cluj: Stiu ca erau nemultumiti

Senatorul Marius Nicoara, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, cel care a negociat venirea Nokia la Cluj, a declarat ca reprezentantii concernului finlandez au unele nemultumiri.

"Nu stiu nimic despre plecare lor de la Cluj. Stiu ca erau nemultumiti de faptul ca nu s-a facut pista de 3.500 de metri si ca nu avem un terminal cargo la aeroport. Nokia dorea sa aterizeze la Cluj avioane mari pentru transporturi intercontinentale. Terminalul cargo a fost abandonat, iar pista se face, dar e mica", a declarat pentru Stiri de Cluj senatorul Marius Nicoara.

Fostul presedinte al CJ Cluj a mai spus ca toate proiectele initiate de el, si care urmareau atragerea investitorilor, au fost abandonate de conducerea judetului. "Aveam studiu de fezabilitate pentru pista, aveam toate studiile necesare pentru devierea cursului Somesului. Toate erau pregatite", a mai adaugat Nicoara.

Senatorul a fost auzit in unele medii declarand ca actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a neglijat ofensiva initiata in anii 2004 -2008 de atragere a investitorilor. "Banii au fost directionati catre stadion in loc sa fie folositi pentru investitii in judet, care sa genereze bani si bunastare. Trebuiau impacati si fotbalistii si investitorii", ar fi spus Nicoara. 

Fostul presedinte al CJ Cluj a fost unul dintre initiatorii proiectului pentru refacerea stadionului municipal, nepermitand continuarea lucrarilor de consolidare a vechii arenei, lucrare inceputa de Napoca Constructii in anul 2004 si care daca ar fi fost dusa la bun sfarsit nu ar mai fi justificat investitia de 36 de milioane de euro in Cluj Arena.

Nokia a obținut profit în 2010

Culmea, Nokia a fost in 2010 intre companiile din Romania care au scos profit de oridinul milioanelor de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Pe primul loc in ceea ce priveste profitul este OMV Petrom, cu un plus de 427,4 milioane euro in 2010. Locul secund este ocupat de Orange Romania, cu un profit de 222 milioane de euro, iar pe trei este Romgaz, cu 155 de milioane de euro.

Vodafone Romania este pe locul patru, cu un profit de 116 milioane de euro, jumatate din profitul Orange.

Pe pozitia 17 se afla compania Nokia, care lucreaza la Jucu, judetul Cluj. Finlandezii au realizat un profit de 43 de milioane de euro cu 14% mai multa fata de 2009.

In ciuda acestor date, fabrica de la Jucu a fost puternic lovita de criza in 2011, cand majoritatea "externilor", adica angajatii firmelor subcontractoare care lucreaza pentru Nokia, au fost concediati.

Economia Clujului, ținută în spate de Nokia

Economia din Ardeal cu unele exceptii a incheiat perioada de recesiune pe plus, cu un produs intern burt mai mare decat la inceputul crizei.

Clujul ocupa pozitia a doua la nivel national in privinta cresterii economice dupa judetul Arges, care a avut o crestere de 3,2 miliarde de lei, datorita fabricii Dacia. Economia Clujului a crescut cu 2,2 miliarde de lei si valoreaza 22,2 miliarde de lei, datorita fabricii Nokia de la Jucu.

Potrivit Econtext.ro, judetele mari, cu o structura industriala destul de dezvoltata au fost pe plus, iar in Ardeal cele mai multe orase au urcat in acest doi ani de recesiune ai au avut un produs intern brut mai mare.

Exista, insa, zone unde economia a mers in cap. Sunt 32 de judete care au mers pe pierdere, iar in top este judetul Iasi, unde economia s-a diminuat cu 978 milioane de lei.

Comentarii Facebook