Miercuri 27 Octombrie

Statul va compensa 18 bani/kWh la electricitate și 25% din factura la gaze


Statul român va compensa facturile românilor la energie electrică și gaze naturale, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Printr-un proiect de ordonanță se arată că vor plăti facturi mai mici circa 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării, care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. La gaze, factura va scădea cu 25%, beneficiari fiind două treimi din gospodăriile din România, a spus mai ministrul.

La energia electrică, ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Popescu.

Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.

Facturile la gaze naturale vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.

Pentru a beneficia de aceste reduceri românii nu trebuie să facă nimic. Ele se vor aplica automat, fără a se ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.

Ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.

Comentarii Facebook