Marti 9 August

Cum se umflă piața imobiliară din Cluj-Napoca! Prețurile cresc pentru a hrăni lăcomia agenților imobiliari


Prețul apartamentelor din Cluj-Napoca este umflat de puzderia de agenții apărute, care percep comisioane și încearcă să crească prețurile cu orice minciună. 

Am căzut într-o profundă stare de uimire după ce am consultat puțin piața imobiliarelor din orașul în care locuiesc. Dacă ai de gând să vinzi sau să cumperi o locuință în Cluj-Napoca, îți spun din capul locului că trebuie să te transformi psihic, să te înarmezi cu cele mai grosolane elemente posibile, să uiți pe alocuri că ești o ființă umană chiar dacă tot ce ai dorit a fost să ai un acoperiș deasupra capului. Nu e doar frustrant, e hilar într-un mod imposibil de gândit. O sursă mi-a confirmat că oficial sunt vreo 400 de agenții imobiliare în Cluj, însă cifra neoficială bate înspre 2000. Adevărat sau fals? Nu știu ce să zic, însă pot confirma că sunt ca ciupercile ieșite după ploaie. Nu ai loc de ele, agențiile reprezintă primele elemente care au umflat artificial această piață și primele care vor rămâne cu buza umflată la spargerea bulei. Multe dintre ele se vor închide la fel cum au apărut, peste noapte”, scrie Rareș Iordache, B2B Solution Specialist, pe project-e.ro.

În momentul în care vinzi o locuință ești asaltat de agenții, fără a avea contract cu ei. Nimeni nu e curios de acest lucru, toți vor să facă bani. ”Bună ziua! Sunt de la Agenția X și avem un client interesa(n)t pentru apartamentul dumneavoastră. Vrei să vinzi și promovarea gratuită sau contra-cost, fără sume enorme, nu-ți sunt suficiente. Așadar, accepți, îi accepți pe toți agenții care-ți aduc clienți. Comisionul? 2% din tranzacție. Faceți voi calculele. Dai, ce dracu să faci, vrei să vinzi. Tu vrei o sumă, dar o mărești la sugestia agentului, că trebuie comision, trebuie aia și aia și să fie de unde să scazi. Îți trec pragul vreo 30 de persoane, dacă zona în care stai e bună, și se face tranzacția. Norocul meu, am promovat bine anunțul, iar clientul meu a fost persoană fizică. Parol! În caz contrar, te mânca ăla 2%. Pierzi aici, dar vei mai pierde și la următorul, căci, nu-i așa, e fain sub cerul plin cu stele, dar e basm. Vrei și tu un acoperiș. Toată lumea vrea să tragă de pe tine ceva și tu cedezi. În primă fază, vei ceda comisioane, apoi, vei ceda psihic”, a mai spus Rareș Iordache.

La cumpărarea unei locuințe, agenții imobiliari repetă tehnica și așa prețul crește pentru a hrăni lăcomia. 

Comentarii Facebook