Statul ia în calcul acordarea unor vouchere de 50 de euro la fiecare două luni familiilor cu venituri mici


Deși autoritățile ne amintesc constant că suntem la adăpost de o criză alimentară, prețurile produselor de bază continuă să crească, devenind din ce în ce mai mari. Comisarul european pentru economie a declarat că nu criza alimentară este cea care trebuie să ne îngrijoreze, ci creșterea alarmantă a prețurilor. Scumpirea alimentelor este practic consecința scumpirilor din mediul energiei, a mai spus acesta.

Premierul României susține însă că din vara acestui an am putea avea gaze naturale din Marea Neagră și gaz lichefiat din Grecia, ceea ce ar duce la o descendență a preșurilor din toate domeniile, dar mai ales din cel alimentar. Politicieanii au în vedere demararea unui plan de ajutorare a românilor cu venituri mici. Astfel că, familiile cu copii mici și pensionarii ar putea beneficia de un bonus de 50 de euro odată la două luni pentru a-și procura alimente de bază.

Autoritățile se așteaptă la o creștere economică puternică în Europa, susține comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, într-o vizită la București. Potrivit acestuia, avansul economic ar fi de 4% anul acesta, însă inflația încetinește considerabil procesul de avansare. „În Europa nu avem riscuri pentru securitatea alimentară, avem inflație, trebuie să găsim soluții pentru acest risc”, a spus Paolo Gentiloni.

Creșterea prețurilor, de patru ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut 

Criza energetică a dus prețurile la fertilizatori de 4 ori peste nivelul din primăvara trecută. Cum în producția de îngrășăminte se folosește mult gaz, mulți producători, inclusiv de la noi, au stopat activitatea. În plus, Ucraina și Rusia reprezentau 25% din producția mondială de îngrășăminte.

Până acum nu avem nicio problemă de aprovizionare cu mâncarea, sunt însă probleme pe lanțurile de distribuție din cauza invaziei Ucrainei. Discutăm cum putem să ne sprijinim reciproc și un aspect major este problema îngrășămintelor, așadar resursele de energie sunt foarte importante”, a spus premierul, Nicolae Ciucă.

Alternative la gazele rusești: gaze naturale din Marea Neagră și gaz lichefiat din Grecia

Soluția este găsirea rapidă de alternative la gazele rusești. Până la sfârșitul lunii iunie, conducta din Grecia, care va furniza gaz lichefiat în România, prin Bulgaria, va fi gata. Iar în toamnă, vom putea și noi beneficia de acest gaz adus din portul din Alexandropolis. Și tot în vară este așteptată scoaterea de gaze din Marea Neagră în acest perimetru mic din larg, numit Ana. Producția de acolo ar urma să acopere o treime din ce importam din Rusia într-un an.

Statul ia în calcul acordarea unor vouchere de 50 de euro la fiecare două luni

O măsură propusă de social-democrați este acordarea de vouchere familiilor cu minimum doi copii, care au câștiguri mai mici de 600 de lei pe membru. Suma acordată, până la finele anului, ar fi de 50 de euro la fiecare două luni, pentru cumpărarea a șase alimente de bază, precum ulei ori zahăr. Ajutorul ar fi acordat și persoanelor cu ajutor social, familiilor monoparentale și pensionarilor. În total, peste 3 milioane de beneficiari, potrivit ȘtirileProTv.

O altă propunere a PSD ar fi acordarea de vouchere de 30 de euro pentru elevii cu burse sociale, vreme de 7 luni, pe perioada școlii, pentru alimente, rechizite și haine.


Comentarii Facebook