Spania reintroduce permisele de munca pentru romani! Vezi de cand intra in vigoare


Guvernul spaniol a anuntat oficial ca permisele de munca pentru romani vor fi reintroduse. Jose Blanco, oficial al Guvernului de la Madrid, a facut anuntul vineri la finalul sedintei Executivului.

Potrivit cotidianului "La Vanguardia", Jose Blanco, ministru al Dezvoltarii si purtator de cuvant al Executivului, a afirmat ca prin aceasta masura se doreste corelarea nevoii de muncitori de pe piata cu cea a emigrantilor. De asemenea, prin aceasta masura se doreste combaterea muncii la negru si a economiei subterane.

Muncitorii romani care au contracte de munca legale nu sunt afectati de aceasta masura.

Oficialul spaniol a mai spus ca autoritatile de la Madrid vor notifica UE in urmatoarele zile cu privire la decizia luata de guvernul de la Madrid.

Purtatorul de cuvant al CE, David Boubil, a declarat, vineri, ca Spania nu poate sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani.

"Sunt inca zvonuri si speculatii, CE nu a primit nicio cerere oficiala in acest sens din partea Spaniei. Depinde de autoritatile spaniole sa ne trimita o notificare cu intentiile lor. Daca vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania si-a liberalizat piata muncii si in acest context, in principiu, nu poate introduce acum noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania", a spus Boubil.

Oficialul CE a spus, totusi, ca exista unele cazuri exceptionale, cand unul din statele membre nu a luat masuri la nivel national pentru a garanta libertatea de circulatie, poate cere CE permisiunea de a impune restrictii daca demonstreaza ca "exista probleme serioase" de natura sa justifice aceasta masura, anunta Mediafax.

Masura adoptata de Guvernul din Spania va intra in vigoare din 1 august. In peninsula Iberica traiesc 861.584 de romani, care au o medie de varsta de 32,1 ani.

Comentarii Facebook