Șeful Terapia SA, Dragoș Damian, explică cum s-a distrus brandul românesc POLIDIN și ce viitor are


Șeful Terapia SA, Dragoș Damian, susține că brandul Polidin, al Institutului Cantacuzino, a fost distrus de nepricepuți și continuă să fie pe mâna acestora.

POLIDIN, o marca emblematică, cladita cu truda timp de ani de zile, făcută praf de nepricepuți. NOUL POLIDIN va avea succes prin investiții masive în marketing, nu prin dezvoltarea unei formule sau forme de prezentare pe care o au deja 100 de competitori

Institutul Cantacuzino, proprietarul mărcii POLIDIN, a fost cu ani în urma de talia Institutului Pasteur din Franța si a Institutului Gamaleya din Rusia. Am notat obsedant din 2013 încoace ca inchiderea producției institutului este un act de trădare a suveranității naționale și economice  pentru ca a lăsat cale liberă importurilor competiției. Nota bene, piata medicamentelor si a celorlalte produse fabricate odinioara de institut se ridica astazi la circa 1 miliard de lei și va continua sa crească după pandemie.

Ar trebui sa bucure știrea ca Institutul Cantacuzino invioreaza Polidin, cel care a imunizat generatia decreteilor - dar nu este chiar așa. Din păcate compoziția și modul de fabricație din anii 1990 a mărcii Polidin și a celorlalte produse din institut nu sunt conforme cu standardele de calitate din 2021. Și, subliniez, compoziția și modul de fabricație – la a căror reformulare trebuia sa inceapa sa se lucreze din 2000 - nu este vorba despre marca în sine care este aur curat.

Așadar, revigorarea Polidinului trebuie făcută intelegand valoarea marcii si capitalizarea ei de piața – brand equity – la care se adaugă interesul unui consumator care este tot mai informat.

Pentru ca dacă veți căuta o formula de imunostimulant orice specialist va poate sugera una, propolis + soc + vitamina C, încă una, propolis + echinaceea + vitamina C, și încă una, propolis + lactobacillus + vitamina C. Nu trebuie investit nici în cercetare de laborator, nici în bioreactoare și nici în echipamente de fabricație, pentru ca orice director de dezvoltare din industrie știe cel puțin 5 producători din Europa care pot fabrica sub contract (în “lohn”) o formula originală de tip immunity boost in 10 forme de prezentare atractiva.

Puterea POLIDINului sta în MARCA, în modul în care se va investi în poziționarea fata de consumator într-o piață de publicitate care se ridica, în 2018, la 1,2 miliarde Euro (nenegociat). Banii trebuie dati pe reclama, nu pe inventarea unor formule sau forme de prezentare pe care deja toți ceilalți importatori le au.

Astfel incat, sfatul către generalii cu multe stele din Institutul Cantacuzino este sa nu mai risipeasca bani in dezvoltare si producție, ci în marketing. Indiferent ce va fi în compoziția Polidin - sau RePolidin, o sugestie pentru like de la tanara generatie - acesta, ca si marca, trebuie adus în contemporaneitate, pentru ca generatia decreteilor, categoria de varsta familiara cu numele, oricat de nostalgica ar fi, nu este suficientă pentru un succes de box-office.

Sau, chiar un sfat mai bun, pune-ti mana pe telefon și sunați la Farmec, intrebati-i cum au reușit sa faca din alte doua marci legendare, Gerovital și Aslavital, fenomene de marketing care se bat de la egal la egal cu toți giganții cosmeticii mondiale”, a scris Dragoș Damian.

Polidin este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în anul 2012. Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene Gram-pozitive și Gram-negative (sub formă de suspensie) care au fost inactivate termic. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin.

Preparatul avea ca principal scop profilaxia, mai exact era utilizat pentru stimularea rezistenței antiinfecțioase nespecifice. Era utilizat și ca tratament adjuvant în diverse infecții (ale căilor respiratorii, uro-genitale, chiar și gripa) și arsuri. Se recomanda administrarea preparatului în timpul anotimpurilor reci, când frecvența infecțiilor acute este ridicată.

Institutul Cantacuzino va produce din nou Polidin, sub formă de ursuleţi gumaţi şi spray nazal. Pentru partea injectabilă, vor fi făcute în continuare teste.

Comentarii Facebook