Se SCUMPEȘTE laptele vândut în piaţă, cu peste 20%

 

Producătorii care vând lapte în pieţe au anunțat că vor scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, pentru a putea suporta cheltuielile cu buletinele lunare de analiză a laptelui, care costă 180 de lei, și sunt impuse prin normative europene.

 

Problema producătorilor individuali, care desfac laptele pe tarabă în piaţă, este că pe lângă certificatul de sănătate de care aveau nevoie pâna acum vor trebui să aibă două buletine de analiză valabile pe o perioadă de o lună şi care să ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din pieţe şi problema este că acestea costă în jur de 180 de lei”, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, citat de Mediafax.

 

Din 1 ianuarie 2014, producătorii trebuie să livreze lapte care îndeplineşte criteriile de calitate ale UE. Laptele crud trebui să respecte numărul total de germeni, maxim 100.000/ml, şi de celule somatice, 400.000/ml.

 

Acum un litru de lapte în piață se vinde cu 2 lei, iar producătorul trebuie să vândă aproape 100 de litri de lapte pe lună doar ca să poată plăti buletinele de analiză.

 

Aproximativ 40.000 de persoane vând lapte în pieţele din România. Aceştia au de ales între a creşte preţul laptelui, pentru a-şi putea acoperi cheltuielile sau a dispărea din piaţă. La nivelul la care produc ei lapte, pentru că în general au 2-3 animale, va trebui să crescă preţurile cu cel puţin 20%. Populaţia va trebui să aleagă, va plăti 20% în plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpãra din hipermarket. Eu cred că ei vor scumpi laptele şi că populaţia va merge în continuare să cumpere acest lapte pentru că s-a obişnuit cu el şi ştie că este un lapte de calitate. Scumpirile vor începe din februarie”, a mai spus Claudiu Frânc.

Comentarii Facebook